Banca Naţională a României (BNR) a injectat peste şase miliarde de lei în piaţa interbancară, la o dobândă de 7,5%. Ministerul de Finanţe a vândut tot ieri certificate de trezorerie cu scadenţa la şase luni de aproape un miliard de lei.
Suma a fost atrasă de nouă instituţii de credit, iar scadenţa depozitelor este peste o săptămână, pe 1 februarie. Băncile comerciale au afişat luni dobânzi de 7,45 - 7,95% pentru depozitele cu scadenţa la o zi, mai mult decât dublul valorilor practicate vineride 3,17 - 3,67%, întrucât a început noua perioadă de constituire a rezervelor minime obligatorii.
"Este prima zi a perioadei de rezervă, iar dobânzile au crescut seminificativ faţă de vineri. Totuşi, piaţa nu avea neapărată nevoie de lichiditate, obiectivul băncii centrale fiind să ţintească paritatea leu/euro, întrucât consideră că leul este prea apreciat", a afirmat un dealer. Prin această injecţie, BNR a realizat prima operaţiunie repo (BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat) din acest an.
Băncile comerciale aveau nevoie de bani nu numai pentru constituirea rezervelor minime obligatorii, cât şi pentru a cumpăra certificate de trezorerie de la Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
Finanţele au vândut luni ieri certificate de trezorerie cu scadenţa la şase luni de aproape un miliard de lei, nivel similar cu valoarea programată, la un randament mediu de 7,88% pe an, un nou nivel minim din 2007 până în prezent. Mai exact, valoarea titluilor vândute a fost de 999,97 milioane de lei. Randamentul maxim a fost de 7,99% pe an, iar valoarea totală a cererii pentru titluri din partea băncilor comerciale s-a ridicat la 3,29 miliarde de lei.
Citește pe Antena3.ro