x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile centrale nu mai au încredere în bani şi cumpără aur în disperare

Băncile centrale nu mai au încredere în bani şi cumpără aur în disperare

de Daniela Ivan    |    17 Noi 2011   •   14:41
Băncile centrale nu mai au încredere în bani şi cumpără aur în disperare

Achizitiile de aur ale bancilor centrale au crescut in trimestrul al treilea de aproape sapte ori, la 148,4 tone, iar pe ansamblul anului ar putea ajunge la 450 de tone, maximul ultimelor patru decenii, potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului, citate de Financial Times. Asta inseamna ca bancile centrale nu mai au incredere in bani si prefera sa tina rezervele in siguranta in aur.

Reprezentantii Consiliului Monetar al Aurului au refuzat sa nominlizeze bancile centrale aflate in spatele celei mai mari parti a achizitiilor, citand "restrictii de confidentialitate". Bancile centrale au devenit in ultimii doi ani printre cei mai importanti actori pe piata mondiala a aurului, insa foarte putine publica date despre evolutia rezervelor, noteaza Financial Times.

Bancile centrale au devenit cumparatori neti de aur in urma cu doi ani, dupa mai bine de doua decenii de vanzari masive, iar trendul a sustinut un avans al pretului pana la 1.920 de dolari pe uncie troy, o crestere de sase ori intr-o perioada de zece ani.

Romania are o rezerva de aur 103,7 tone, care a ramas constanta din anul 2000 pana acum.Pretul aurului a crescut constant si a atins valoarea de 1.923,10 dolari uncia, pe fondul speculatiilor privind agravarea crizei datoriilor din zona euro si al incetinirii economiei globale. In 2010, pretul aurului a crescut cu 30%, iar de la inceputul acestui an si pana acum cu peste 35%.

×
Subiecte în articol: bnr aur bnr