Criza financiară din Grecia nu va afecta băncile greceşti din România, pentru că acestea se supun reglementărilor şi supravegherii BNR, spune Banca Naţională a României.
"Aşa-zisele bănci greceşti sunt bănci româneşti cu capital grecesc. Asta înseamnă că acţionarii lor sunt în Grecia, iar ele sunt aici. Sunt autorizate, reglementate şi supravegheate de Banca Naţională a României, sunt integrate pe deplin în sistemul nostru bancar. Au management aprobat de BNR, se supun reglementărilor BNR şi deci se încadrează şi ele sub ceea ce BNR a spus continuu în timpul crizei, că băncile româneşti sunt solide. Când spuneam băncile româneşti ne refeream şi la cele cu capital grecesc", a declarat Adrian Vasilescu (foto), consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.Pe piaţa locală sunt prezente cele mai importante bănci elene, National Bank of Greece (NBG), care controlează Banca Românească, şi Eurobank EFG, care este acţionarul majoritar al Bancpost. Şi Alpha Bank, Piraeus Bank, Emporiki Bank, Marfin şi ATEbank sunt instituţii financiare importante în România. În total, băncile elene totalizează 806 unităţi bancare şi deţin 26,8% din capitalurile instituţiilor de credit din România, fiind secondate de băncile austriece, cu o pondere de peste 17%.
Pe de altă parte, Morgan Stanley apreciază că România este expusă la criza grecească mai ales ca urmare a reducerii finanţărilor venite de la băncile elene şi asta va afecta creditarea firmelor cu implicaţii asupra creşterii economice.
Lecţia greacă
"E bine ca noi să ne uităm să vedem ce putem învăţa din ceea ce a păţit Grecia, să învăţăm că trebuie să avem grijă de deficitul bugetar, de deficite în general şi să ne comportăm raţional", a mai spus Vasilescu.
Oficialii europeni au fost puşi într-o situaţie dificilă după ce Grecia nu a transmis Uniunii Europene informaţii corecte privind nivelul deficitului bugetar, care era de trei ori mai mare decât cel raportat. "Grecia a minţit asupra situaţiei economice în care se află. A făcut şi diferite manevre neobrăzate, nesimţite şi care aruncă UE într-o capcană", a explicat analistul economic Ilie Şerbănescu. Şi profesorul de economie Daniel Dăianu spune că statul elen a avut un comportament neloial faţă de UE.
"Nu faptul că grecii au apelat la Goldman Sachs este problema, ci că au ascuns UE situaţia dificilă în care s-au aflat. Au vândut nişte cash-flow-uri viitoare. Dacă ar fi anunţat Comisiei, era OK. Dar nu au făcut-o", a explicat Dăianu.