x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile nu vor mai putea să facă ce vor cu clienţii

Băncile nu vor mai putea să facă ce vor cu clienţii

de Daniela Ivan    |    04 Sep 2011   •   10:28

Noul Cod Civil care va intra in vigoare in luna octombrie va aduce schimbari importante in relatia dintre institutiile de creditare si imprumutati.

Bancile nu vor putea sa execute la fel de usor ca pana acum ipotecile deoarece numarul celor care pot sa emita pretentii asupra bunului in cauza a crescut. "Daca pana acum puteau formula opozitie la executare debitorul si alti creditori ai debitorului avand garantii asupra aceluiasi bun si proprietarul bunului, acum pot sa faca acest lucru si codebitorii solidari sau orice persoana care a notificat existenta unui drept sau a unei pretentii cu privire la bunul executat", se arata intr-un comunicat al casei de avocatura Reff & Asociatii. "Executarea ipotecilor mobiliare poate fi pusa sub un serios semn al intrebarii in conditiile in care noul Cod Civil prevede ca opozitia la executare suspenda de drept procedura de vanzare pana la solutionarea definitiva a cauzei", se mai arata in comunicat.

O alta modificare importanta estre legata de conturile bancare. Noul Cod Civil prevede dreptul titularului de a dispune in mod liber de sumele din contul curent, fara alta conditie decat notificarea prealabila. De aici decurg o serie de consecinte pentru institutiile de credit. Acest nou concept poate ridica probleme semnificative in cazul garantiilor asupra conturilor deschise de imprumutati la alte banci decat creditorul si va fi de natura sa extinda practicile bancilor de a impune imprumutatilor restrictii privind deschiderea de conturi la alte institutii bancare, considera avocatii.

"Daca pana acum libertatea contractuala statea la baza acestor practici, ramane de vazut daca nu cumva legiferarea acestora va restrange de fapt drepturile partilor in amenajarea contractuala a relatiei lor", afirma avocatul Simina Mut.

×