x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bancile se lupta cu magazinele

Bancile se lupta cu magazinele

17 Noi 2004   •   00:00

COMPETITIE - Piata de retail este aprig disputata

Bancile se plang de concurenta pe care o fac unele societati nebancare pe piata.
IOHANNA ONACA PURDEA

CUMPARATURI. Bancherii sunt deranjati de concurenta facuta de ratele fara giranti
Credite fara avans, fara girant sau doar cu buletinul. Cu aceste sloganuri ne-am obisnuit deja si reprezinta o tentatie pentru orice roman care nu isi poate permite un credit la o banca. Aceste oferte sunt insa o forma de concurenta pentru banci, care se plang de politicile de dumping duse de unele societati nebancare. "Care banca risca atat de mult sa ofere sansa unei finantari fara dobanda? Populatia are nevoie de noi, dar trebuie sa tinem seama ca lucram in contexul institutiilor bancare", a declarat Elena Petculescu, presedintele Banc Post, in cadrul Forumului Bancar Roman, organizat de FIN Media. Ea a si-a exprimat opinia ca bancile ar trebui sa foloseasca mai mult Biroul de Credite pentru a evita acordarea de imprumuturi care nu pot fi returnate.

Volumul creditelor pentru populatie acordate in valuta aproape ca s-a dublat in ultimul an, avand o crestere de 97,7% in 2004 fata de 2003, in timp ce volumul creditelor neguvernamentale a crescut doar cu 21,9%.

CONCURENTA. Batalia pe piata bancara este mai dificila pentru bancile care nu beneficiaza de fonduri de la bancile-mama din strainatate. Finantarile in valuta sunt preferate de marile firme si de autoritatile romanesti, iar bancile straine beneficiaza in acest sens de linii de credit mai ieftine de la companiile-mama, a declarat Nicolae Danila, presedintele BCR. Danila s-a aratat deranjat de faptul ca institutiile de credit romanesti au beneficii limitate de pe urma garantiilor de stat, care sunt acordate in principal firmelor care doresc sa contracteze creditele externe.

DOBANDA
Rata dobanzii ar putea scadea anul viitor, influentata de liberalizarea contului de capital, dar si de aprecierea leului. "Leul s-ar putea aprecia substantial, cu circa 10-15%, astfel ca dobanda ar trebui sa se situeze, in medie, in jur de 16-17%", a declarat Misu Negritoiu, directorul general adjunct al ING Romania. "Dobanda va continua sa scada, dar nu in ritmul de pana acum", a declarat Daniel Dainau, fost ministru de Finante.
×
Subiecte în articol: economic