x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bani de la Banca Mondiala

Bani de la Banca Mondiala

15 Iun 2004   •   00:00

Banca Mondiala va acorda Romaniei 200 milioane de dolari pentru continuarea reformelor structurale, a anuntat Owaise Saadat, director general al Bancii Mondiale pentru Romania.

"Am fost autorizati sa incepem negocierile cu Romania pentru eliberarea acestui imprumut care va fi utilizat pentru reforme structurale", a spus Saadat, la prezentarea Memorandumul Economic de tara, o analiza a evolutiei Romaniei in ultimii patru ani. Reprezentantii Bancii Mondiale atrag atentia ca productivitatea muncii este scazuta si stagnanta in pofida cresterii factorilor de productie. Peste 30% din forta de munca lucreaza in sectorul agricol, dar ea nu contribuie decat cu 14% din formarea PIB.

"Pentru a se integra in UE, Romania va trebui sa-si bazeze politica agricola pe competivitate; sa incheie privatizarea fermelor si a terenurilor agricole aflate in proprietatea statului, sa consolideze sectorul fermelor mici, sa treaca la politici de crestere a eficientei si nu de sprijin a pretului si subventionarii exporturilor care s-au dovedit a fi un esec", se arata in raport. O alta problema sunt arieratele si deficitele cvasifiscale. Pierderile si subventiile implicite din sectorul energetic s-au ridicat la 3% din PIB in anul 2003, in timp ce totalul arieratelor din economie este estimat la 12,6% din PIB in 2002. (Daniela Ivan)

×
Subiecte în articol: economic