x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bani mulţi, sărăcirea omului

Bani mulţi, sărăcirea omului

de Vali Blanaru    |    06 Noi 2007   •   00:00
Bani mulţi, sărăcirea omului
Sursa foto: VIOREL LAZARESCU/

BNR a crescut ţinta de inflaţie pentru 2007 la 5,7%. Guvernatorul BNR spune că a venit vremea ca romănii să producă mai mult şi să consume mai puţin, iar oamenii politici să nu facă programe economice electorale neviabile.

BNR a crescut ţinta de inflaţie pentru 2007 la 5,7%. Guvernatorul BNR spune că a venit vremea ca romănii să producă mai mult şi să consume mai puţin, iar oamenii politici să nu facă programe economice electorale neviabile.

Rata inflaţiei prognozată de BNR pentru sfărşitul anului se ridică la 5,7%, cu 1,8 puncte procentuale mai sus faţă de nivelul de 3,9% estimat in august, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Noua estimare depăşeşte cu 0,7% pragul superior al intervalului de variaţie de un punct procentual faţă de ţinta de 4% stabilită pentru acest an. BNR a crescut cu 0,6 puncte prognoza de inflaţie pentru 2008, la 4,3% pe an, faţă de 3,7%. Majoritatea riscurilor estimate de BNR in august s-au materializat: salariile au crescut fără să fie susţinute de productivitate, deficitul de cont curent s-a adăncit, iar presiunile asupra cheltuielilor publice, specifice unei perioade electorale, au urcat. Şi tensiunile de pe piaţa agroalimentară s-au accentuat, ca urmare a secetei, iar preţul petrolului a inregistrat noi maxime istorice.

SEMNAL DE ALARMĂ. Guvernatorul BNR a făcut un apel la politicieni să nu elaboreze programe electorale neviabile cu care să căştige alegerile. "De ce tragem semnale? Suntem inainte de un an electoral şi nu dorim să se construiască programe economice, cu care să se căştige alegerile, care sunt neviabile", a spus Isărescu. Guvernatorul BNR a arătat că pentru perioada următoare se impune o regăndire a mixului de politici economice, care să cuprindă şi continuarea reformelor structurale, astfel incăt să se stimuleze creşterea productivităţii şi a competitivităţii externe a produselor romăneşti. "Este nevoie de o politică a veniturilor mai restrictivă care să nu mai adauge presiuni pe partea cererii. (...) Putem trage concluzia că Romănia trebuie să intre intr-o perioadă in care trebuie să muncească mai mult şi să consume mai puţin", a spus oficialul băncii centrale.

Potrivit lui Isărescu, dezinflaţia trebuie să se bazeze din ce in ce mai puţin pe aprecierea monedei naţionale, pentru a nu agrava şi mai tare dezechilibrul balanţei comerciale. In opinia guvernatorului BNR, deficitul de cont curent a ajuns la niveluri nesustenabile, iar presiunile salariale se vor menţine ridicate in contextul integrării in Uniunea Europeană.

Scăderi

 Ieri, agenţia de rating Standard & Poors a revizuit in scădere perspectiva calificativului Romăniei de la "stabil" la "negativ" din cauza răspunsului limitat al politicilor guvernamentale la dezechilibrele externe in creştere ale Romăniei, corelate cu problemele de pe plan internaţional. Consecinţele anunţului s-au văzut imediat. Pe piaţa interbancară, leul a scăzut faţă de euro pănă la un maximum de 3,3710 lei, după ce in deschidere cursul a coborăt la o minimă a zilei de 3,3410-3,3430 lei pe un euro. Moneda europeană a fost cotată la 3,3660-3,3680 lei la inchiderea pieţei, de la 3,3470-3,3490 lei in şedinţa precedentă. Săptămăna trecută, şi compania de evaluare financiară Coface a scăzut ratingul acordat Romăniei de la "A4" la "A4-".

vali.blanaru@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic