x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bani pentru victimele comunismului şi “păgubiţii Dacia”

Bani pentru victimele comunismului şi “păgubiţii Dacia”

de Florina Zainescu    |    11 Feb 2008   •   00:00

Peste 500 de persoane deposedate abuziv de bunuri în perioada comunistă vor primi acţiuni la Transelectrica, în valoare totală de 65 de milioane de lei, iar la Transgaz sunt peste 470 de dosare depuse, cu o valoare a despăgubirilor între 40-50 milioane de lei, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor.



Peste 500 de persoane deposedate abuziv de bunuri în perioada comunistă vor primi acţiuni la Transelectrica, în valoare totală de 65 de milioane de lei, iar la Transgaz sunt peste 470 de dosare depuse, cu o valoare a despăgubirilor între 40-50 milioane de lei, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor. “Vom finaliza evaluarea acestor dosare în prima jumătate a acestui an”, a precizat el. Valoarea despăgubirilor acordate anul trecut persoanelor care au avut de suferit de pe urma regimului comunist a depăşit 500 milioane de euro, ceea ce reprezintă 0,55% din deficitul bugetar de 2,5%, a spus ministrul.
Totodată, statul român îi va despăgubi pe cei care au deţinut proprietăţi în zona Cadrilater, în Basarabia şi nordul Bucovinei. Cele mai avansate sunt despăgubirile pentru Cadrilater, cu 6.000 de dosare soluţionate dintr-un total de 15.000. “Dosarele pentru Basarabia şi Bucovina merg mai greu, pentru că multe dintre acestea sunt incomplete. Au fost soluţionate cam 1.000, dintr-un total de peste 18.000 de dosare”, a declarat Vosganian. El a apreciat că valoarea despăgubirilor pentru Cadrilater, Basarabia şi Bucovina se ridică la peste 550 milioane de euro.


PĂGUBIŢII DACIA. În ceea ce priveşte despăgubirile acordate pentru cei care au depus bani la CEC în vederea achiziţionării de autoturisme în perioada comunistă, Vosganian a declarat că anul acesta 37.500 de persoane vor primi peste 750 de milioane de lei, adică în medie 20.000 de lei/persoană. Guvernul a decis, în decembrie 2007, să extindă lista “păgubiţilor Dacia”, astfel încât statul va despăgubi toate persoanele care au constituit depozite pentru achiziţionarea de maşini, indiferent de marca acestora. Executivul a extins şi data limită luată în calcul pentru constituirea depozitelor, astfel că vor fi acordate despăgubiri pentru depozitele constituite până la 15 februarie 1992.
   

×
Subiecte în articol: economic