x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băsescu: Guvernul şi-a îndeplinit obligaţiile, e timpul ca băncile să răspundă pozitiv

Băsescu: Guvernul şi-a îndeplinit obligaţiile, e timpul ca băncile să răspundă pozitiv

03 Iun 2009   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, miercuri, cu reprezentanţii principalelor bănci din România şi cu cei ai BNR.

Întors la Cotroceni după întâlnirea ce a durat o oră şi 15 minute, el a declarat că le-a transmis bancherilor că Executivul şi-a îndeplinit obligaţiile - luând împrumutul de la FMI, CE şi Banca Mondială - şi că e timpul ca şi băncile să răspundă pozitiv şi să ofere „condiţii rezonabile" de finanţare. Preşedintele nu a suflat o vorbă despre programul guvernamental „Prima Casă".

Băsescu a explicat că întrevederea nu viza luarea unor decizii, pentru că nu cu el iau băncile decizii. Scopul a fost de a la „retransmite un mesaj în continuarea mesajelor similare din decembrie şi ianuarie", când le-a vorbit bancherilor despre un parteneriat cu Guvernul menit să diminueze efectele crizei asupra economiei româneşti.

Practic, la întâlnirea de miercuri, Băsescu a făcut un bilanţ în legătură cu acest parteneriat, dat fiind faptul că au existat obligaţii asumate şi îndeplinite de Guvern, el menţionând în acest sens acordul cu FMI, cu UE şi cu Banca Mondială. Aceste acorduri au fost de natură să crească nivelul de încredere în economia românească şi acum este timpul ca sistemul bancar să răspundă la rândul său nevoilor economiei în mod pozitiv, a spus preşedintele.

El a explicat că, practic, prin acest răspuns pozitiv înţelege asigurarea resurselor pentru cofinanţarea proiectelor din bani europeni „în condiţii rezonabile", adică fără dobânzi exagerate. Băsescu a adăugat că rămâne de văzut care va fi reacţia băncilor la apelul său.

×
Subiecte în articol: economic