x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băsescu, indicaţii pe subiect sensibil (video)

Băsescu, indicaţii pe subiect sensibil (video)

de Daniela Ivan    |    19 Iul 2008   •   00:00
Băsescu, indicaţii pe subiect sensibil (video)

Traian Băsescu a fost invitat la o dezbatere privind combaterea spălării banilor, subiect sensibil pentru preşedintele României, care are un dosar legat de tranzacţia cu terenuri din pădurea Băneasa.

Traian Băsescu a fost invitat la o dezbatere privind combaterea spălării banilor, subiect sensibil pentru preşedintele României, care are un dosar legat de tranzacţia cu terenuri din pădurea Băneasa.

"Este clar că avem o deficienţă în ceea ce priveşte judecarea rapidă a cazurilor depistate privind spălarea banilor şi crima organizată", a declarat şeful statului. Preşedintele a precizat că trebuie avute în vedere două lucruri, şi anume nevoia specializării procurorilor şi judecătorilor, pentru că este clar că un judecător nespecializat va decide foarte greu într-un dosar care vizează un act de spălare de bani şi crimă organizată.

opinie. "Este absolut necesar ca atît Parchetul, cît şi instanţele de judecată să aibă oameni specializaţi în înţelegerea fenomenului, pentru a scurta decizia şi astfel vom obţine efectul social pozitiv al condamnărilor în cazurile reale şi în timp util. Degeaba se ajunge la condamnare după 10 ani de la înaintarea dosarului, pentru că în aceşti ani infractorul şi-a continuat activitatea nestingherit", a spus Traian Băsescu. Şeful statului a mai arătat că sînt necesare "modificări ale Codului Penal şi ale Codului de Procedură Penală, dar şi de specializarea procurorilor în lupta împotriva crimei organizate". "Din acest motiv, CSAT va continua să aibă analize nu numai pe cazuri de terorism, dar şi pentru situaţii de alimentare cu bani a actelor teroriste, nu numai cele care vizează România, ci şi cele de la nivel global", a declarat Băsescu.

În plus, preşedintele mai spune că autorităţile ar trebui să revină la regula raportării în 24 de ore la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a tranzacţiilor bancare cu sume mai mari de 15.000 de euro.

Jurnalul Naţional a scris o serie de articole legate de ancheta existentă la Parchet asupra tranzacţiilor cu terenuri pe care preşedintele Băsescu le-a făcut împreună cu Costel Căşuneanu în pădurea Băneasa. Din păcate, pînă acum nu există nici o informaţie publică oferită de Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor sau de Parchet legată de acest subiect.

 

×
Subiecte în articol: economic