x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BCE a majorat din nou dobânda cheie. Care sunt previziunile privind economia zonei euro

BCE a majorat din nou dobânda cheie. Care sunt previziunile privind economia zonei euro

de Redacția Jurnalul    |    15 Iun 2023   •   17:15
BCE a majorat din nou dobânda cheie. Care sunt previziunile privind economia zonei euro
Sursa foto: pixabay.com

BCE a decis din nou majorarea dobânzii cheie cu 25 de puncte de bază pentru a contracara inflația, scrie Reuters.

Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât creșterea dobânzii la principalele operațiuni de refinanțare, la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit la 4%, 4,25% şi 3,50%. Este cel mai ridicat nivel al ratei dobânzii la depozite din ultimii 22 de ani.

"Consiliul guvernatorilor BCE se va asigura la viitoarele decizii de politică monetară că dobânzile vor fi aduse la niveluri suficient de restrictive pentru a realiza o revenire rapidă a inflaţiei la ţinta pe termen mediu de 2%. Proiecţiile privind inflaţia, excluzând energia şi alimentele, au fost revizuite în creştere, în special pentru 2023 şi 2024", se arată în comunicatul BCE.

Din vara anului 2022, BCE a majorat succesiv dobânzile, cel mai rapid ritm. Cu toate acestea, specialiștii estimează că înăsprirea politicii monetare se va opri până la sfârșitul acestui an. 

Este de așteptat însă o nouă majorare a dobânzii de referință, cu 25 de puncte de bază, în iulie-septembrie. 

Totodată, BCE a anunțat că de la 1 iulie nu vor mai fi reinvestiți banii din datoria scadentă în cadrul programului de achiziţiile de active (APP), de 3.200 miliarde de euro.

Și Rezerva Federală a SUA (Fed) a decis, miercuri, menţinerea ratei dobânzii între 5% - 5,25%.

Zona euro se află în recesiune tehnică, după ce PIB-ul s-a contractat două trimestre consecutiv. PIB-ul zonei euro a înregistrat două trimestre consecutive de scădere cu 0,1%. 
Inflaţia de bază (core inflation) a scăzut la 5,3% în mai 2023.  Inflația anuală s-a redus la 6,1% în mai. 

 

×
Subiecte în articol: bce inflatie zona euro