x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bernanke: Fed este pregătită să ia noi măsuri de susţinere a economiei SUA, la nevoie

Bernanke: Fed este pregătită să ia noi măsuri de susţinere a economiei SUA, la nevoie

13 Iul 2011   •   16:03

Presedintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Ben Bernanke, a declarat miercuri ca institutia este pregatita sa suplimenteze din nou lichiditatile prin achizitia de obligatiuni guvernamentale, daca economia va avea nevoie de sustinere, sugerand ca masura este analizata activ.

"Exista posibilitatea ca problemele economice recente sa persiste mai mult decat ne-am asteptat si sa reapara pericolul deflatiei, ceea ce va implica un sprijin suplimentar", a afirmat Bernanke in comisia pentru servicii financiare a Camerei Reprezentantilor, transmite Reuters.

Seful Fed a precizat ca estimarile pentru iunie ale institutiei, care au fost deja revizuite puternic in scadere, nu au inclus date recente precum cele privind crearea sub asteptari de locuri de munca, situatie care a urcat rata somajului la 9,2%.

Concluziile sedintei de politica monetara a Fed din iunie, publicate marti, au aratat ca unii membri ai bancii centrale cred ca institutia trebuie sa fie pregatita sa acorde un sprijin mai mare economiei, daca va fi nevoie.

Alti membri ai Comitetului Federal pentru Piata Deschisa al Fed, care stabileste politica monetara, cred ca riscurile inflationiste ar putea obliga banca centrala sa retraga stimulii mai devreme decat se anticipeaza.

Piata financiara a reactionat imediat la sugestiile lui Bernanke privind reluarea relaxarii monetare, cu o crestere mai accentuata a cotatiilor actiunilor.

Bernanke nu a facut nicio referire la doua probleme majore, si anume cresterea plafonului de indatorare al Statelor Unite si criza datoriilor din Europa.

Estimarile economice ale Fed sunt precaute.

Bernanke si-a mentinut punctul de vedere ca redresarea economica mai lenta este determinata de factori temporari, precum costul mare al energiei si impactul cutremurului din Japonia asupra industriei.

Seful Fed a recunoscut totodata ca situatia de pe piata muncii este sub nivelul dorit de institutie.

Cresterea economiei americane a incetinit la 1,9% in primele trei luni, fata de intervalul similar din 2010, de la 3,1% in trimestrul patru.

Analisti intervievati de Bloomberg anticipeaza pentru trimestrul al doilea un avans economic de 2%.

×