x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bloomberg: Şase bănci europene fac presiuni asupra UE să asigure un ajutor financiar României

Bloomberg: Şase bănci europene fac presiuni asupra UE să asigure un ajutor financiar României

08 Feb 2009   •   00:00

Şase bănci europene, printre care UniCredit, Societe Generale şi Erste, fac presiuni asupra Uniunii Europene (UE) să asigure un ajutor financiar României şi altor state din Europa de Est, transmite Bloomberg.



Astfel, UniCredit, Societe Generale, Erste Group, Raiffeisen, Intesa SanPaolo şi KBC Groep, bănci cu operaţiuni în România, au cerut UE elaborarea unui program pentru Europa de Est care să prevadă, printre altele, ca instituţiile financiare europene precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) să asigure împrumuturi şi garanţii pentru băncile din regiune.

Programul ar putea include şi un ajutor pentru consolidarea capitalului instituţiilor de credit est-europene.

Oficiali ai EBRD au anunţat că discută cu instituţiile financiare şi reprezentanţii statelor implicare în program în legătură cu problemele băncilor, menţionează Bloomberg.

Ministrul austriac de Finanţe, Josef Pröll, se va întâlni săptămâna viitoare cu omologii săi din România, Bulgaria, Croaţia şi Ucraina pentru a prezenta un plan european, elaborat de autorităţile de la Viena, de stabilizare a sistemelor financiare din Europa Centrală şi de Est, potrivit AFP.

Autorităţile de la Viena au susţinut încă de la începutul lunii ianuarie adoptarea unui plan de stabilizare a sistemelor financiare din statele est-europene, regiune în care băncile austriece au credite acordate de 230 miliarde euro, echivalentul a 70% din Produsul Intern Brut (PIB) al Austriei.

Potrivit planului austriac, statele beneficiare vor trebui să-şi consolideze dispozitivele de protecţie din cadrul sectorului bancar, în schimbul unui sprijin crescut din partea instituţiilor financiare europene şi a Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Proiectul este privit cu reticenţă de preşedinţia cehă a Uniunii Europene (UE), însă beneficiază de sprijinul, de principiu, al cancelarului german Angela Merkel.
Mediafax

×
Subiecte în articol: economic