x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR a cumparat 100 de milioane de euro

BNR a cumparat 100 de milioane de euro

15 Feb 2005   •   00:00

ECONOMIC/BUSINESS
Tendinta de apreciere a leului a fost ieri intrerupta. Euro a crescut cu 1.223 de lei, pana la un curs de 36.738 de lei. Dolarul a luat si el in greutate 916 lei si a fost cotat la 28.301 lei.
ADRIAN MIHAI

SOLUTIE. Scaderea valutelor face din leu regele economisirii
S-a intamplat ceea ce dealerii si analistii asteptau chiar in ziua de luni: Banca Nationala a Romaniei a intervenit pe piata valutara interbancara. Ea a cumparat valuta, in trei reprize, suma totala atrasa fiind estimata de dealerii bancilor la aproximativ 100 de milioane de euro. Cumpararile de valuta ale bancii centrale au inceput la putin timp dupa deschiderea sedintei de tranzactionare, cand un euro era cotat de banci la 34.700 de lei.

TREPTE. "Continua vanzarile de valuta si, in pofida asteptarilor, BNR n-a intervenit", declara luni Radu Craciun, analist al ABN Amro Romania, zi in care cele doua valute pierdusera masiv fata de leul romanesc. "Este o apreciere prea brusca si e putin probabil sa fie lasata sa continue in ritmul acesta", completa Craciun. Ideea a fost sustinuta si de analistul Bogdan Podoleanu, care considera ca miscarea abrupta a cursului de schimb in jos se va inversa in urmatoarele zile, chiar daca cresterea nu va avea aceeasi amplitudine.

CAUZE. Seful departamentului de cercetare de trezorerie din Raiffeisen Bank, Mihai Ion, vede caderea cursului de schimb ca o urmare fireasca a mentinerii calendarului de liberalizare a contului de capital prin accesul nerezidentilor la depozitele in lei, anuntata cel mai tarziu pentru sfarsitul primului semestru. Astfel, atrasi de dobanzile din Romania si de inflatia in scadere, strainii vor deveni interesati sa-si schimbe valuta pentru a o plasa in depozitele in lei. Podoleanu apreciaza ca, in cazul in care euro va cobori sub nivelul de 35.000 de lei, vor exista cereri de valuta din partea celor care au vandut anterior moneda europeana pentru a obtine profit. In cazul plasamentelor populatiei, analistii recomanda prudenta si pledeaza pentru alegerea unui castig sigur, pe care il aduce moneda nationala.

×
Subiecte în articol: economic