x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR a făcut teste de stres cu băncile din România

BNR a făcut teste de stres cu băncile din România

de Daniela Ivan    |    15 Iul 2011   •   11:58

Banca Nationala a Romaniei a supus bancile locale la teste de stres mult mai dure decat cele din Europa, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Declaratia sa vine in contextul in care astazi, dupa ora 16, se asteapta rezultatul testelor de stres aplicate bancilor europene de catre Banca Central Europeana. Un numar de 91 de mari banci europene, care au finantat stele cu datorii (Grecia, Italia, Spania, Portugalia,Irlanda) au fost testate pentru a se afla daca fac fata unor situatii mai dure, cum ar fi o contractie a economiei europene timp de doi ani. Bancile testate provin din 21 de tari si reprezinta 65% din activele bancare din UE. Cea mai reprezentata tara este de departe Spania, cu 25 de banci, urmata de Germania, cu 13 banci, si Grecia, cu sase banci.
Pe lista se regasesc majoritatea bancilor straine care opereaza in Romania: Erste Bank Group, Raiffeisen Bank International, Marfin Popular, Bank of Cyprus, Societe Generale, EFG Eurobank, National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus Bank, ATEbank, OTP Bank, UniCredit SpA, ING Bank, BCP si Royal Bank of Scotland.

Surse neoficiale au declarat ca 10- 15 banci nu vor trece aceste teste, in special din Spania si Germania.

BNR va publica o pozitie oficiala pe propriul site cu privire la rezultatele testelor de stres aplicate bancilor europene, asteptate in aceasta seara, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

×