x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR devine mai pesimistă

BNR devine mai pesimistă

de Vali Blanaru    |    08 Feb 2008   •   00:00
BNR devine mai pesimistă
Sursa foto: Christian Silva/

Banca Naţională a României nu va modifica ţinta de in­fla­ţie pentru acest an, deşi prog­noza arată că rata in­fla­ţiei va depăşi, până în primul trimestru din 2009, intervalul de variaţie stabilit. BNR va întări însă condiţiile politicii monetare pentru a ţine în frâu inflaţia.

Banca Naţională a României nu va modifica ţinta de in­fla­ţie pentru acest an, deşi prog­noza arată că rata in­fla­ţiei va depăşi, până în primul trimestru din 2009, intervalul de variaţie stabilit. BNR va întări însă condiţiile politicii monetare pentru a ţine în frâu inflaţia.

Banca centrală a revizuit ieri, în creştere cu 1,6 puncte pro­centuale, prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 4,3% la 5,9%, în condiţiile unei ţinte pentru 2008 de 3,8 plus/minus un punct, adică un interval 2,8%-4,8%. Noua prognoză a BNR în­seamnă practic o depăşire cu mai multe de un punct procentual a limi­tei superioare a intervalului ţintit. “Chiar dacă proiecţia ne arată că în condiţiile actuale ţinta de inflaţie va fi depăşită, am ales să nu modi­ficăm ţinta, mai degrabă să întărim condiţiile politicii monetare. Avem şansa să dăm inflaţia în jos, cel puţin ca tendinţă”, a declarat Isărescu.

 

EXPLICAŢII. Guvernatorul BNR a explicat că revizuirea pro­iecţiei pentru 2008 a fost determina­tă de o serie de factori. Primul dintre aceştia se referă la persistenţa, în prima jumătate a acestui an, a şocurilor apărute în al doilea semestru din 2007. De asemenea, proiecţia aferentă acestui an a fost modificată, ca urmare a revizuirii calendarului de ajustare a preţurilor la energie, de deprecierea mai puternică a monedei naţionale şi de o creştere mai accentuată a preţului petrolului. Alţi factori de influenţă asupra modificării prognozei se referă la persistenţa anticipaţiilor inflaţioniste deteriorate şi la amâ­narea eliminării excesului de cerere, pe fondul creşterii economice mai mari, al avansului cheltuielilor bugetare şi al reducerii restricti­vităţii condiţiilor monetare.

 

VARIAŢII. Inflaţia va atinge cel mai înalt nivel din acest an în luna martie, respectiv o rată de 8,3%, a declarat viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Cristian Popa. Măsurile recente luate de Banca Naţională a României sunt adecvate situaţiei economice actuale, însă instituţia este pregătită să folosească şi alte instrumente în cazul în care situaţia o va impune, a precizat Isărescu. “Fără să încerc să sugerez ceva, suntem pregătiţi să luăm şi alte măsuri, însă măsurile luate sunt adecvate pentru situaţia actuală”, a spus Isărescu.

 

Creditare

Majorarea provizioanelor pentru creditele în valută va determina o creştere a costului împrumuturilor, diferit pentru fiecare bancă, în funcţie de por­tofoliu deţinut, dar nu există riscul imediat ca vreo instituţie de credit să intre pe pierdere, spune Isărescu. BNR a decis să ma­jo­reze cu două puncte pro­cen­tuale pro­vizioanele pentru credi­tele în va­lută acordate clienţilor expuşi la riscul valutar, încadra­te în categoria “stan­dard”, şi cu trei punct­e pentru împrumutu­rile din categoriile “în obser­va­ţie”, “substandard” şi “îndoielni­ce”. Astfel, pentru creditele standard provizioanele vor reprezenta 7% din valoare, pentru cele în observaţie – 8%, la împrumuturile substandrd – 23%, iar la îndoielnice – 53%.

 

vali.blanaru@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic