Banca Naţională a României nu va modifica ţinta de inflaţie pentru acest an, deşi prognoza arată că rata inflaţiei va depăşi, până în primul trimestru din 2009, intervalul de variaţie stabilit. BNR va întări însă condiţiile politicii monetare pentru a ţine în frâu inflaţia.
Banca Naţională a României nu va modifica ţinta de inflaţie pentru acest an, deşi prognoza arată că rata inflaţiei va depăşi, până în primul trimestru din 2009, intervalul de variaţie stabilit. BNR va întări însă condiţiile politicii monetare pentru a ţine în frâu inflaţia.
Banca centrală a revizuit ieri, în creştere cu 1,6 puncte procentuale, prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 4,3% la 5,9%, în condiţiile unei ţinte pentru 2008 de 3,8 plus/minus un punct, adică un interval 2,8%-4,8%. Noua prognoză a BNR înseamnă practic o depăşire cu mai multe de un punct procentual a limitei superioare a intervalului ţintit. “Chiar dacă proiecţia ne arată că în condiţiile actuale ţinta de inflaţie va fi depăşită, am ales să nu modificăm ţinta, mai degrabă să întărim condiţiile politicii monetare. Avem şansa să dăm inflaţia în jos, cel puţin ca tendinţă”, a declarat Isărescu.
EXPLICAŢII. Guvernatorul BNR a explicat că revizuirea proiecţiei pentru 2008 a fost determinată de o serie de factori. Primul dintre aceştia se referă la persistenţa, în prima jumătate a acestui an, a şocurilor apărute în al doilea semestru din 2007. De asemenea, proiecţia aferentă acestui an a fost modificată, ca urmare a revizuirii calendarului de ajustare a preţurilor la energie, de deprecierea mai puternică a monedei naţionale şi de o creştere mai accentuată a preţului petrolului. Alţi factori de influenţă asupra modificării prognozei se referă la persistenţa anticipaţiilor inflaţioniste deteriorate şi la amânarea eliminării excesului de cerere, pe fondul creşterii economice mai mari, al avansului cheltuielilor bugetare şi al reducerii restrictivităţii condiţiilor monetare.
VARIAŢII. Inflaţia va atinge cel mai înalt nivel din acest an în luna martie, respectiv o rată de 8,3%, a declarat viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Cristian Popa. Măsurile recente luate de Banca Naţională a României sunt adecvate situaţiei economice actuale, însă instituţia este pregătită să folosească şi alte instrumente în cazul în care situaţia o va impune, a precizat Isărescu. “Fără să încerc să sugerez ceva, suntem pregătiţi să luăm şi alte măsuri, însă măsurile luate sunt adecvate pentru situaţia actuală”, a spus Isărescu.
Creditare
Majorarea provizioanelor pentru creditele în valută va determina o creştere a costului împrumuturilor, diferit pentru fiecare bancă, în funcţie de portofoliu deţinut, dar nu există riscul imediat ca vreo instituţie de credit să intre pe pierdere, spune Isărescu. BNR a decis să majoreze cu două puncte procentuale provizioanele pentru creditele în valută acordate clienţilor expuşi la riscul valutar, încadrate în categoria “standard”, şi cu trei puncte pentru împrumuturile din categoriile “în observaţie”, “substandard” şi “îndoielnice”. Astfel, pentru creditele standard provizioanele vor reprezenta 7% din valoare, pentru cele în observaţie – 8%, la împrumuturile substandrd – 23%, iar la îndoielnice – 53%.
vali.blanaru@jurnalul.ro