x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR l-a plătit pe denunţătorul Liei Olguţa Vasilescu

BNR l-a plătit pe denunţătorul Liei Olguţa Vasilescu

de Cristian Anton    |    24 Feb 2017   •   08:05
BNR l-a plătit pe denunţătorul Liei Olguţa Vasilescu
Sursa foto: DIANA OROS

Banca Naţională a României (BNR) va cheltui peste 11 milioane de lei pentru construirea unei clădiri de birouri în Târgu Jiu. Lucrările vor fi efectuate de Recon SA, firmă patronată de unul din denunţătorii la DNA ai fostei primăriţe a Craiovei, actualul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

BNR a atribuit pe 03.02.2017 un contract pentru executarea lucrărilor de amenajare a centrului de date de la Agenţia Gorj, în urma unei licitaţii restrânse. Clădirea de birouri care va fi ridicată în Târgu Jiu va costa 11.252.667,36 de lei (aproximativ 2,5 milioane de euro), fără TVA, iar construc­torul desemnat Recon SA are un termen de finalizare a lucrărilor de doi ani. Recon SA are sediul în localitatea doljeană Cârcea şi este una dintre cele mai impor­tante firme de construcţii din Oltenia. Acţionarii societăţii sunt George Petcu, Constantin Petcu şi Marian Petcu, ultimul fiind şi director general.

 

Contracte de zeci de milioane

Recon SA şi Marian Petcu au o relaţie specială cu Primăria Craiova, de la care au primit cele mai importante contracte din ultimii ani. Numai pentru reabilitarea centrului istoric al oraşului Recon a încasat aproape 12 milioane de euro, în timp ce extinderea Spitalului Filantropia a însemnat alte şase milioane de euro virate de municipalitate în conturile firmei. De asemenea, Universitatea Craiova a contractat Recon pentru reabilitarea campu­sului, în schimbul sumei de 6,8 milioane de euro, iar Consiliul Judeţean Dolj a restaurat Muzeul Olteniei cu peste 4,4 milioane de euro, tot prin intermediul acestei firme. Nici BNR nu se află la prima colaborare cu Recon. Banca Naţională i-a mai plătit în 2015 aproape 4,4 milioane de euro pentru reabilitarea agenţiei sale din Dolj. Recon a primit în ultimii ani mai bine de 120 de contracte din bani publici, în valoare totală de aproape 50 de milioane de euro.

 

Recon, Olguţa şi Anticorupția

Despre Marian Petcu se ştie că este unul dintre denunţătorii Olguţei Vasilescu la DNA, în perioada când actualul ministru al Muncii era primarul Craiovei. În stenogramele procurorilor, într-o discuţie despre lucrările pe care trebuia să le execute în Craiova, patronul Recon spunea că-şi spală singur banii prin firmă. Ulterior, Olguţa Vasilescu a ţinut să explice că declaraţia acestuia a fost făcută „la nervi, sub formă de glumă”.

În ianuarie 2017, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca dosarul în care Lia Olguţa Vasilescu este acuzată de fapte de corupţie să se întoarcă la DNA pentru refacerea cercetărilor. Judecă­torii au constatat că Liei Olguţa Vasilescu i-a fost încălcat dreptul la apărare şi au exclus din dosar anumite declaraţii şi interceptări, despre care susţin că au fost obţi­nute nelegal.

Lia Olguţa Vasilescu a fost trimisă în judecată pentru luare de mită, folosirea autorităţii sau influenţei şi spălare de bani.

×
Subiecte în articol: lia olguta vasilescu