x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR va modifica provizionarea creditelor reeşalonate

BNR va modifica provizionarea creditelor reeşalonate

de Florina Zainescu    |    11 Dec 2009   •   00:00

Banca Naţională a României va modifica până la începutul anului viitor sistemul de provizionare în ceea ce priveşte creditele reeşalonate, noua măsură urmând să optimizeze capacitatea unei bănci de a acorda credite. Instituţiile financiare nebancare (IFN) vor beneficia şi ele de un nou mod de clasificare a creditelor restructurate, modificările urmând să intre în vigoare din această lună.



"Am căzut de acord (cu BNR ­ n.r.) asupra unei noi metodologii privind sistemul de reeşalonare a creditelor. Cât de curând, BNR o să iasă cu prevederile. În mod sigur, începând cu anul viitor vom avea un nou cadru", a declarat preşedintele AOAR, Florin Pogonaru. El a explicat că modificările vizează "chestiuni" foarte tehnice, care vor îmbunătăţi capacitatea unei bănci de a acorda credite în general.

Potrivit directorului direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, regulamentul ar putea avea unele clarificări, astfel încât băncile să ia în calcul la clasificare o încadrare a situaţiei financiare a debitorului cel puţin la fel de strictă, dar să-l poată introduce într-o categorie mai bună de risc în funcţie de serviciul datoriei. Pe de altă parte, Cinteză a arătat că nu este posibilă o aplicare a standardelor internaţionale de contabilitate IFRS doar la nivelul provizioanelor, pentru că un standard nu poate fi aplicat doar acolo "unde convine".

IFN
Şi instituţiile financiare nebancare (IFN) vor beneficia de un nou mod de clasificare a creditelor restructurate, a declarat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

"IFN-urile au un alt regulament. Şi acolo există posibilitatea ca să restructureze creditele, dar nu au un aparat de evaluare a riscului la fel de complex. Se ghidează după nişte reguli ceva mai simple, reformularea sună altfel, dar şi ele vor beneficia de acelaşi tratament favorabil pentru a putea permite debitorilor negocieri în cazul în care aceştia se confruntă cu dificultăţi temporare", a spus Georgescu la seminarul EU-Cofile organizat de BNR, Alpha Bank şi ARB.

El a arătat că regulementul de clasificare a creditelor a fost modificat, dar se aşteaptă acordul Fondului Monetar Internaţional pe noua formă, după care va fi publicat în Monitorul Oficial, până la finele lui decembrie. Georgescu a punctat însă că relaxarea condiţiilor se referă la o singură restructurare, nefiind permise reeşalonări şi rescadenţări succesive.

Ponderea creditelor îndoielnice şi pierdere în total credite era de 14,18% în luna septembrie şi de 14,8% în octombrie. Totodată, valoarea provizioanelor constituite de bănci în primele nouă luni s-a situat la 12,9 miliarde de lei, în creştere cu 14% faţă de suma de la jumătatea anului şi cu aproape 70% faţă de decembrie 2008. În luna octombrie, provizioanele băncilor au avansat la 13,9 miliarde de lei.

×
Subiecte în articol: economic