x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Brexit-ul va costa agricultura României 2 miliarde de euro

Brexit-ul va costa agricultura României 2 miliarde de euro

de Cristian Anton    |    13 Mai 2019   •   10:54
Brexit-ul va costa agricultura României 2 miliarde de euro
Sursa foto: fotokostic/Getty Images/iStockphoto

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) vrea să aducă în ţară un miliard de euro prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, urmând ca rata de absorbţie să depăşească 60%, a afirmat directorul general Adrian Chesnoiu. Potrivit acestuia, Brexit-ul va costa România circa două miliarde de euro, prin diminuarea fondurilor alocate de Comisia Europeană pentru investiţiile în spaţiul rural.

 

România s-a clasat pe locul trei la finele lui 2018, la nivelul Uniunii Europene, în privinţa absorbţiei fondurilor europene, după ce, în anul 2017, era pe locul 26. În prezent, după primul trimestru din 2019, ţara noastră se află pe locul 7. Chesnoiu susţine că pentru anul viitor nu vor mai fi bani „pe absolut nicio măsură din PNDR 2020”, dar se va trage tare pe implementare. 

 

„Noi în 2017 am adus în România 1,55 miliarde de euro, în anul 2018, circa 1,2 miliarde de euro, iar pentru 2019 avem un target impus de un miliard de euro, tocmai datorită dorinţei noastre foarte mari de a aduce cât mai mulţi bani în ţară”, Adrian Chesnoiu, directorul general AFIR

„Sunt peste 4,4 miliarde de euro deja rambursaţi de CE din 2017 până în prezent, inclusiv primul trimestru din 2019 când şi aici am avut o depăşire de target. Asta înseamnă o rată de absorbţie de peste 50% din întreg programul. Ne dă speranţe şi dacă noi vom continua în acest ritm nu vom avea probleme de dezangajare”, a mai spus şeful AFIR.

 

Directorul general AFIR a vorbit şi despre impactul pe care îl are ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană asupra României. „Propunerea scăzută a Comisiei Europene este dată tocmai de impactul Brexit-ului: două miliarde de euro în bugetul României. O sumă uriaşă. Putem însă negocia această sumă, dar depinde foarte mult şi de modul în care vor înţelege europarlamentarii români să se bată în Parlamentul European, ce forţă vor avea, dacă vor fi uniţi şi nu disparaţi cum sunt acum, într-un interes statal”, a spus Chesnoiu.

 

9,3 milioane de hectare de teren arabil are România

„Eu am cerut parlamentarilor români ca în exerciţiul viitor să încerce cumva să întoarcă propunerea de cadru financiar multianual pentru că pe pilonul II pentru agenţia noastră investiţiile sunt diminuate la 6,3 miliarde de euro. Acum aceasta este propunerea. Să pierdem acum două miliarde de euro este uriaş pentru agricultura românească”, a completat şeful AFIR.

 

România îşi propune să atragă anul acesta fonduri de un miliard de euro pentru agricultură, cu o rată a absorbţiei de peste 60%

 

 

×