x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bursa de la Bucureşti a închis sesiunea cu o scădere de 1,6%

Bursa de la Bucureşti a închis sesiunea cu o scădere de 1,6%

23 Sep 2011   •   15:00

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inregistrat o corectie de 1,64% in sesiunea de vineri, in linie cu majoritatea pietelor europene, iar scaderea a venit pe o lichiditate dubla fata de joi, de 39,4 milioane lei, suma din care 60% au reprezentat tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea, potrivit Mediafax.

Piata a fost pe scadere inca din primele minute, desi bursele europene au deschis in urcare, dupa ce tarile G20 au promis sa sprijine pietele financiare si sa creasca flexibilitatea fondului de stabilitate al zonei euro.

Ulterior, pietele vest-europene au trecut pe minus, pe fondul speculatiile privind intrarea Greciei in default (incapacitate de plata), care au castigat teren vineri.

"Corectiile au continuat pe toate pietele financiare dupa ce investitorii nu au primit ieri niciun mesaj clar din partea reprezentantilor G20 privind posibile interventii pentru a fi reluata cresterea economica. De asemenea, anuntul reprezentantilor europeni care transmit ca Banca Central Europeana va interveni abia in octombrie pentru a stopa efectele incetinirii cresterii economice a contribuit si mai mult in agitarea pietelor si accentuarea scaderilor pe burse. Investitorii sunt sa fie din ce in ce mai dezamagiti ca nu se vede nicio masura clara din partea autoritatilor pentru stoparea efectelor nocive asupra economiilor statelor si din aceasta cauza asistam la aceasta nervozitate. De partea cealalta, cel mai probabil reprezentantii guvernelor fie asteapta sa vada care este exact gravitatea situatiei, fie nu stiu ce masuri sa adopte si probabil din acesta cauza nu au venit pana in acest moment cu nicio masura clara", a declarat pentru Mediafax directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

Muresian este de parere ca in perioada imediat urmatoare aceasta stare de nervozitate si de incertitudine ar putea sa persiste si nu exclude sesiuni de panica, cu scaderi puternice in mai multe zile consecutive.

"Piata locala s-a comportat asemanator evolutiilor externe, mai ales in aceasta perioada de corectie, singura diferenta fiind data de valoarea indicilor de unde au inceput scaderile. Daca pe pietele internationale am vazut inceputul corectiilor de la valori mult mai ridicate in comparatie cu maximele din 2007, pe piata locala acest lucru s-a intamplat total diferit, nivelul indicilor fiind mult mai jos. Cred ca situatia aceasta se explica prin perceptia si increderea redusa a investitorilor asupra pietei si titlurilor locale si din aceasta cauza vedem corectii aproape duble in unele cazuri fata de corectiile pietelor internationale, iar revenirile, atunci cand au loc, sunt mult mai timide", a completat directorul Intercapital Invest.

Accelerarea corectiilor de pe pietele externe s-a reflecat cel mai vizibil in evolutia actiunilor financiar bancare, SIF Transilvania afisand pe parcursul sesiunii cea mai pronuntata coborare, respectiv cu 7,2%. Titlurile SIF Oltenia si SIF Moldova au fost suspendate de la tranzactionare, pentru intrunirea AGA.

Actiunile Erste (EBS) au consemnat o corectie de 9,61%, ultimul transfer fiind perfectat la 71 lei. Pe piata de la Viena, actiunile Erste coborau cu 5,8% la finalul sesiunii de la Bucuresti.

Astfel, la sfarsitul zilei indicele BET-FI, care analizeaza actiunile SIF si cele ale FP, se situa cu 1,8% sub nivelul de joi.

La finalul sedintei, cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, aveau preturi in scadere in medie cu 2,16%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 2,26% sub nivelul de joi.

In aceste conditii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a inregistrat un recul de 1,98%.

Valoarea transferurilor cu actiuni a fost de 39,3 milioane lei (9,1 milioane euro), aproape dubla fata de rulajul de joi, de 20,1 milioane lei (4,6 milioane euro).

Cele mai tranzactionate au fost titlurile FP, cu un rulaj de 17,06 milioane lei, iar cel mai recent transfer s-a incheiat la un pret cu 0,4325 lei, cu 1,68% sub cotatia de referinta.

Actiunile Fondului au facut si obiectul unei tranzactii speciale, prin care s-a cedat 0,1% din capital, respectiv 15 milioane de titluri, la un pret de 0,44 lei, cu 0,02% peste referinta.

Pe de alta parte, un pachet de 0,06% din actiunile BRD a fost vandut printr-o tranzactie deal de 4,6 milioane lei. Transferul s-a operat la un pret de 10,5 lei, cu 1,41% sub referinta.

Unii investitori au realizat si tranzactii semnificative cu produse structurate (2,8 milioane euro) si obligatiuni (2,9 milioane de lei). Astfel, lichiditatea toala a BVB a urcat la 45,8 milioane lei (10,6 milioane euro).

Pe piata Rasdaq, operatiunile au cumulat 266.000 de lei, putin peste rulajul de joi, de 190.000 de lei. Actiunile Electromagnetica (ELMA) au fost din nou cele mai lichide din piata principala, cu operatiuni de 42.000 de lei, iar pretul a scazut cu 0,7%, la 0,28 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,8%, in conditiile in care investitorii asteapta noi semnale ca liderii politici vor lua masuri pentru prevenirea unei crize financiare.





×