x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BUSINESS/INFO

BUSINESS/INFO

04 Noi 2004   •   00:00

4 noiembrie 2004

REDESCHIDERE. Rominserv, compania de mentenanta si servicii industriale a grupului Rompetrol, va redeschide fabrica de armaturi IAIFO Zalau, pe care a achizitionat-o in luna septembrie a acestui an, urmand sa angajeze circa 400 de persoane pentru reluarea activitatii. Potrivit directorului general al Rominserv, Cosmin Cocean, in fabrica de la Zalau vor fi realizate, pe langa armaturi industriale din fonta si otel, o serie de produse noi, armaturi speciale sau alte tipuri de piese si subansamble necesare in proiectele derulate de noul proprietar. In acelasi timp, societatea isi va schimba denumirea in Rominserv Valves IAIFO. In septembrie, Rominserv a achizitionat de la AVAS principalele active ale societatii la un pret de 175,5 miliarde de lei (4,2 milioane de euro).

ESTIMARI. Vel Pitar Ramnicu Valcea estimeaza, pentru acest an, o cifra de afaceri de peste 80 milioane dolari (fata de 47,7 milioane dolari in 2003) si un profit de circa 3,5 milioane dolari. Compania de morarit si panificatie a planificat pentru acest an investitii in valoare de 4 milioane dolari, acestea fiind destinate, in principal, pentru reducerea cheltuielilor de productie, modernizarea sistemului de distributie si achizitionarea de noi linii de productie.

FACILITATE. Citibank Romania a lansat sistemul UniKasa, care permite persoanelor fizice plata facturilor RomTelecom si Electrica in toate benzinariile Agip din Bucuresti. Clientii vor prezenta factura casierului, iar documentul va fi scanat prin intermediul codului de bare al facturii. Ulterior plata este inregistrata in sistem, iar clientul primeste chitanta de confirmare a platii. Citigroup isi propune sa dezvolte UniKasa si in alte retele comerciale si sa faca disponibila plata mai multor tipuri de facturi. Romania este a doua tara dupa Polonia in care Citigroup introduce pe piata acest tip de serviciu.

PETROL. Exporturile de petrol ale Rusiei au crescut cu 6% in luna octombrie, Transneft, care detine monopolul conductelor petroliere din Rusia, livrand 4,09 milioane de barili de titei pe zi, in luna octombrie. Terminalul de la Novorossiisk si-a reluat activitatea la capacitate maxima si noi conducte au fost deschise pentru transportul catre Ucraina. Totusi, productia de petrol a scazut la 9,41 milioane de barili de petrol pe zi, fata de 9,42 milioane de barili pe zi in septembrie. In general, productia Rusiei a crescut constant incepand cu 1999. (A.N. Ionescu)

×
Subiecte în articol: economic milioane