x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BUSINESS/Info

BUSINESS/Info

29 Oct 2004   •   00:00

29 OCTOMBRIE 2004
GARANTII MAI MARI. La creditarea pe termen mediu si lung a proiectelor SAPARD, garantiile acordate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGC-IMM) vor putea depasi plafonul de 500.000 de euro, potrivit unui comunicat al Fondului. Valoarea maxima a garantiei "va putea acoperi pana la 75% din valoarea finantarilor cu termen de rambursare mai mare de 12 luni, in conditiile in care alocatia nerambursabila Sapard este utilizata exclusiv pentru rambursarea creditului garantat" si indiferent de dimensiunea finantarilor amintite. Comisionul de garantare perceput este de 2,5%/an in cazul creditelor in lei pe termen mediu si lung. (A. Ionescu)

VALOAREA DE PIATA A BURSEI. Bursa de Valori Bucuresti (BVB) are ea insasi o valoare de piata de 15,5 milioane euro si active nete corectate de 5,08 milioane euro, potrivit unor surse oficiale ale BVB. Evaluarea a fost facuta de Pricewaterhouse Coopers in vederea transformarii BVB in societate pe actiuni. "Fara programul guvernamental «O piata puternica» de dezvoltare a pietei de capital, care prevede printre altele listarea a sapte mari companii de stat, majoritatea din domeniul foarte atractiv al utilitatilor, valoarea de piata a Bursei ar fi fost cu 30% mai mica, pentru ca la capitolul «viitor» nu am fi avut prea multe lucruri certe de spus", au precizat sursele citate. Intr-o recenta adunare generala a membrilor Bursei a fost aprobat viitorul statut al BVB si s-a decis continuarea procesului de integrare institutionala cu Bursa Monetar Financiara si de Marfuri de la Sibiu, unde se tranzactioneaza instrumente financiare derivate (futures si optiuni inclusiv pe actiuni cotate la BVB). (Adrian N. Ionescu)

REDRESARE. Cifra de afaceri a Rompetrol Rafinare a crescut, in primele noua luni, cu 27% in termeni nominali, ajungand la 31.714 miliarde lei (954 milioane dolari), in timp ce pierderile au fost de aproape zece ori mai reduse fata de rezultatul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Rompetrol Rafinare, operatorul rafinariei Petromidia, a raportat pentru perioada ianuarie - septembrie pierderi de peste 864 miliarde lei (26 milioane dolari la un curs mediu de 33.240 lei/dolar, calculat pentru primele noua luni ale anului). Anul trecut, compania a incheiat primele trei trimestre cu pierderi de peste 8.356 miliarde lei (252,2 milioane dolari la un curs mediu de 33.124 lei/dolar).

REDUCERE. UniCredito intentioneaza sa realizeze economii de 500 milioane euro prin renuntarea, intre anii 2005-2007, la peste 3.000 locuri de munca. Principala banca italiana din punct de vedere al valorii de piata, UniCredito Italiano, controleaza 99,87% din capitalul social al UniCredit Romania.

×
Subiecte în articol: economic