x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BUSINESS/INFO

BUSINESS/INFO

19 Oct 2004   •   00:00

19 octombrie 2004

VINCI CONSTRUIESTE AUTOSTRADA COMARNIC-BRASOV. Grupul francez Vinci a semnat cu Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) pentru incheierea unui contract, in valoare de 480 de milioane de euro, privind construirea tronsonului de autostrada Comarnic - Predeal. In mai 2003, Vinci Construction a incheiat cu fostul minister al Lucrarilor Publice un acord de parteneriat public-privat pentru construirea tronsonului din autostrada Bucuresti-Brasov. Reprezentantii institutiei estimau la acea data ca proiectul are o valoare de aproximativ 330 de milioane de euro. Austostrada Bucuresti - Brasov va avea o lungime de 127,5 kilometri, iar valoarea estimata a investitiei depaseste un miliard de euro.
Tot in parteneriat public-privat vor fi realizate si alte doua tronsoane, Bucuresti - Ploiesti (cu grupul Strabag) si Predeal - Brasov (cu un consortiu israelian format din firmele Ashtrom si Roichman).

FRANCEZII VIN LA TARNAVENI. Grupul francez Parisot va investi 50 milioane euro la fabrica de mobila din Tarnaveni, prima etapa a proiectului urmand sa fie finalizata in toamna anului viitor, a declarat primarul localitatii, Octavian Popa. Compania a achizitionat un teren in suprafata de 50 de hectare iar lucrarile de constructie au inceput in luna octombrie. Potrivit lui Popa, Consiliul Local Tarnaveni a aprobat alocarea unei sume de 2,5 miliarde de lei pentru a asigura accesul la utilitati. Parisot, unul dintre cei mai importanti producatori de mobila din Franta, detine doua fabrici in Romania, la Bucuresti si Sovata, precum si mai multe unitati de logistica, depozitare si transport.

CRESTERE ECONOMICA INCETINITA. Ritmul de crestere a economiei UE ar putea fi redus cu 0,3 puncte procentuale in 2005 daca pretul petrolului se mentine o perioada indelungata in intervalul 45-50 dolari pe baril, potrivit comisarului european pentru Economie si Probleme Monetare, Joaquin Almunia. "La fiecare majorare de 10 dolari a pretului titeiului, rata de crestere a economiei din UE va fi diminuata cu 0,2 puncte procentuale. Daca preturile raman la nivelul actual, va fi vorba de 0,3 puncte procentuale", a declarat Almunia. In prezent, Comisia Europeana estimeaza o crestere economica de 2,3% pentru 2005, fata de 2% in acest an.

×
Subiecte în articol: economic