Micii comercianţi nu se vor grăbi să accepte plata cu cardul, în ciuda scăderilor importante de comisioane de care vor beneficia începând cu sfârşitul acestui an. În România, ponderea plăților cu cardul este de numai 4,4% din PIB, iar media UE este de peste trei ori mai mare.
Reprezentanţii procesatorilor de carduri nu pot estima câte firme mici vor accepta să-şi monteze POS-uri, după ce costurile pe care le plătesc la bănci vor scădea de la 2%, valoarea medie pe care o plătesc acum, la 0,2%-0,3%. Magazinele, de la ţară sau din orăşelele mici, care dau marfă pe datorie, nu vor dori o trans¬parenţă a vânzărilor şi vor sta cât de departe pot de plata cu cardul. „Pentru unii buticari costul nu este de 2% sau de 2,5%. Este de 41,5% pentru că ei vând la negru, nu plătesc TVA, impozit pe profit etc”, a declarat Cosmin Vladimirescu (foto medalion), director general MasterCard România. Acesta a adăugat că nivelul redus al plăţilor cu cardul explică procentul ridicat al economiei subterane de 28% din PIB.
„Cine nu va accepta nici de aici încolo plata cu cardul înseamnă că nu doreşte o f luidizare a fluxului de bani către firma sa, că nu vrea o transparentizare a vânzărilor. Aici intrăm în discuţii de evaziune fiscală, singurii care se vor mai opune vor fi cei care nu doresc să aibă o transpar¬entizare a banilor care le intră în firmă”, a declarat Cătălin Creţu, director regional al Visa Europe.
Consumul personal anual se ridica în România la 88-90 miliarde euro, din care 30 miliarde se află pe carduri, iar ca valoare plățile la comer¬cianți sunt de 7,5 miliarde euro, spun şefii MasterCard şi Visa.