x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Casele asistaţilor social vor fi asigurate pe banii ANPS

Casele asistaţilor social vor fi asigurate pe banii ANPS

21 Iul 2011   •   15:17

Plata primelor de asigurare obligatorie impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor pentru beneficiarii de ajutor social se va face de catre Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale (ANPS) direct in contul PAID care va emite politele de asigurare, conform unui proiect al MMFPS.

Ministerul Muncii a postat pe site un proiect de hotarare de Guvern pentru modificarea art.50 din Normele metodologice de aplicare a Legii 416/2001 privind venitul minim garantat cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit modificarilor aduse articolului 50 referitor la plata primelor de asigurare pentru locuintele aflate in proprietatea familiilor, respectiv persoanelor singure beneficiare de ajutor social, aceasta "se face de catre Agentia Nationala de Prestatii Sociale direct in contul SC Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) SA, care pe baza listei cuprinzand persoanele beneficiare de ajutor social va emite politele de asigurare aferente acestora".

Sumele aferente platii primelor de asigurare vor fi achitate integral de catre Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale si vor fi calculate la cursul valutar stabilit de BNR pentru ziua in care Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale realizeaza fundamentarea de credite bugetare, aceasta fiind si data de la care se incheie si devin valabile politele de asigurare, potrivit proiectului.

Pentru plata asigurarii obligatorii a locuintei, Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale va incheia cu PAID protocol in care vor fi stabilite obligatiile partilor, precum si modalitatea in care se realizeaza regularizarile pentru eventualele diferente de curs valutar fata de cursul prevazut de Legea nr.260/2008.

Pentru plata integrala a primelor de asigurare a locuintei, se va aproba majorarea sumelor reprezentand deschiderile de credite bugetare lunare cu titlu de ajutor social, cu suma care constituie primele de asigurare a locuintei.

Prima de asigurare se va deduce din suma cuvenita ca ajutor social. Suma dedusa nu poate fi mai mare de o treime din ajutorul social. In situatia in care din prima plata a drepturilor de ajutor social nu se poate constitui suma integrala reprezentand prima de asigurare, atunci deducerea se reporteaza si asupra drepturilor ulterioare, pana la concurenta valorii integrale a primei de asigurare, se mai arata in forma modificata a articolului 50, conform proiectului.

In situatia in care dreptul la ajutorul social inceteaza inainte de recuperarea integrala a sumelor reprezentand prima de asigurare, familia, respectiv persoana singura care a beneficiat de ajutorul social are obligatia de a achita diferenta ramasa in termen de maximum 3 luni de la incetarea dreptului. Forma initiala a articolului 50 nu prevedea un termen in acest sens.

×