x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cel mai prost plătit muncitor din San Francisco câştigă salariul minim din România în 17 ore

Cel mai prost plătit muncitor din San Francisco câştigă salariul minim din România în 17 ore

de Robert Veress    |    12 Dec 2011   •   10:23
Cel mai prost plătit muncitor din San Francisco câştigă salariul minim din România în 17 ore

San Francisco va deveni, in 2012, primul oras american in care salariul minim va fi de peste 10 dolari pe ora, respectiv 10,24 dolari / ora, in crestere de la 9,92 dolari / ora in prezent, informeaza Associated Press.

Municipalitatea din San Francisco a stabilit, inca din 2003, sa creasca, anual, salariul minim, conform unei formule care tine cont de inflatie si costul vietii. Si se tine de cuvant, in pofida crizei.

Cu 10 dolari pe ora, inseamna ca, in 17 ore, cel mai prost platit muncitor din San Francisco va castiga, in doar 17 ore, echivalentul salariului minim net din Romania (510 lei).

In 6 zile, acelasi muncitor din San Francisco va castiga echivalentul salariului mediu net din Romania. Iar intr-o luna, va castiga echivalentul a peste 5.000 de lei. Conform datelor Institutului National de Statistica, doar 3,25% dintre romani (130.000 dintre cei 4 milioane de angajati) castiga 5.000 de lei sau peste aceasta suma.

Cu toate acestea, muncitorii platiti cu 10 dolari pe ora in San Francisco nu reusesc sa supravietuiasca cu o singura slujba, daca locuiesc in oras, unde chiriile sunt dintre cele mai mari din SUA. Reprezentantii organizatiilor sindicale si ai celorlalte organizatii care militeaza pentru un standard de viata decent sustin ca acesta nu poate fi atins decat cu ajutorul unui salariu cu cel putin 50% mai mare (15 dolari pe ora), daca persoana respectiva traieste singura, respectiv cu 200% mai mare (30 de dolari/ora), daca e vorba de un familist, cu copil.

De partea lor, patronii din San Francisco sustin ca le este greu sa suporte chiar si aceasta crestere, de 32 de centi / ora. Ei se plang ca, pe langa salarii, au de achitat si costul asigurarilor de sanatate, care se cifreaza la minim 1,23 de dolari / ora. Patronii de restaurante din San Francisco sustin ca au costuri de personal duble fata de ale restaurantelor din New York sau Chicago, respectiv cvadruple fata de ale restaurantelor din Boston.

×