x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cele mai valoroase 10 companii din economia românească sunt cotate la 56,5 miliarde de euro

Cele mai valoroase 10 companii din economia românească sunt cotate la 56,5 miliarde de euro

18 Noi 2021   •   08:40
Cele mai valoroase 10 companii din economia românească sunt cotate la 56,5 miliarde de euro

Cele mai valoroase 100 de companii din economia românească sunt evaluate în acest an la aproape 120 de miliarde de euro, un nivel record ce a fost obţinut într-o perioadă cu totul atipică, marcată de pandemia de COVID-19 care macină o lume întreagă de mai bine de un an şi jumătate, scrie ZF.

Este pentru prima dată, în cei 16 ani de când Ziarul Financiar rea­lizează anuarul Top 100 cele mai valo­roase companii din România, când aceşti jucători, ce provin din sectoare variate precum energie, construcţii, retail sau teh­no­logie, ajung să fie cotaţi la peste 100 mld. euro. Cea mai bună eva­luare anterioară dată, din 2007, unul dintre ul­ti­mii ani de boom economic de dinainte de criza financiară, se ridica la 96 mld. euro.

UiPath este pentru al treilea an consecutiv cea mai valoroasă companie din România.

Trei jucători noi îşi fac loc la vârful clasamentului, e vorba de Pavăl Holding, Nuclearelectrica şi BRD.

Energia - alături de petrol şi gaze - a dat patru dintre cele mai valoroase zece companii româneşti.

Pe poziţia următoare s-a aflat sectorul bancar cu trei instituții bancare.

În pandemie, companiile aflate pe primele zece locuri în clasamentul ZF au fost evaluate în urcare, cu rate cuprinse între 36% pentru Hidroelectrica şi 170% în cazul Nuclearelectrica.

Cifrele din acest an arată încă o dată că pandemia a avut un efect diferit asupra sectoarelor economice, unele fiind lovite din plin de această criză sanitară devenită şi economică, în timp ce altele au reuşit să crească şi să se dezvolte capitalizând noile obiceiuri de consum şi noua normalitate.

Pentru UiPath, primul unicorn românesc, acesta este al treilea an consecutiv în care se află pe prima poziţie în topul celor mai valoroase companii locale. OMV Petrom a fost lider de la prima ediţie până în 2015, inclusiv, şi apoi din nou în 2018. Pe de altă parte, Hidroelectrica a fost lider în 2016 şi 2017. Cele două companii sunt şi acum pe podium.

Cel mai spectaculos salt în top zece îl are operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, Nuclearelectrica, ce a urcat de 24 până pe 9. Pe fondul creşterii accelerate a preţului la energie, tendinţă care a susţinut profitabilitatea companiei şi cotaţia bursieră, această firmă reuşeşte unul dintre cele mai mari salturi din clasamentul celor mai mari companii din România, valoarea ei crescând cu 170% într-un singur an la 2,6 mld. euro.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: companii romania