x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Centre de informare pentru IMM

Centre de informare pentru IMM

14 Oct 2004   •   00:00

Micii afaceristi vor putea primi consultanta de la centrele regionale de servicii si informare pentru IMM, care vor fi infiintate prin colaborarea Agentiei pentru IMM-uri cu camerele de comert teritoriale si patronatelor IMM.

ADRIAN N. IONESCU

Oamenii de afaceri mici si mijlocii vor putea primi consultanta de la centrele regionale. "Este buna propunerea infiintarii unor centre regionale de servicii pentru IMM-uri, cu contributia trilaterala a Agentiei Nationale pentru IMM, a filialelor locale ale Consiliului National si ale camerelor de comert teritoriale", a declarat ieri Dan Voiculescu, presedintele Partidului Umanist din Romania, cu ocazia unei intalniri cu conducerea Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). Consiliul, o organizatie patronala care reuneste peste 58.200 de IMM-uri, a prezentat 55 de propuneri pentru crearea unui mediu de afaceri mai favorabil, in cadrul seriei de consultari pe care le are cu partidele politice parlamentare.

NUCLEE REGIONALE. "Implementarea proiectului-pilot al centrelor trilaterale ar duce la crearea unor nuclee regionale de diseminare a informatiei privind oportunitatile de rezolvare a problemelor sectorului IMM si de consultanta, folosindu-se ca punct de plecare experienta filialelor CNIPMMR", a precizat Valeriu Cristea, prim-vicepresedinte al Consiliului, care are 60 de filiale locale. "Vom propune si colaborarea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si Municipiul Bucuresti, care cunoaste bine reteaua de camere teritoriale si capacitatea acestora de a sprijini proiectul", a spus Eugen Ovidiu Chirovici, presedintele Agentiei Nationale pentru IMM si Cooperatie (ANIMMC), membru al PUR. De asemenea, partile au stabilit ca sa se reintalneasca si la fiecare filiala a Consiliului, aflata pe traseul electoral al PUR.

MEDIUL. "72% dintre intreprinzatorii mici si mijlocii considera ca dificultatile lor cele mai mari sunt de ordin fiscal", a relevat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, citand un studiu realizat de Consiliu pe un esantion de 1.380 de intreprinzatori. Nicolescu a mai spus ca 54% dintre intreprinzatori apreciaza ca mediul de afaceri din Romania este stanjenitor, 29% - neutru si numai 17% considera ca fac afaceri intr-un mediu favorabil. "Aceasta - in ciuda progreselor remarcate de intreprinzatori, relevate de faptul ca 59% dintre acestia cred ca vor avea, in 2004, performante superioare anului 2003", a precizat presedintele CNIPMMR.

FORTA DE IMPLEMENTARE. "Nu este suficient sa existe idei bune si nici acordurile nu sunt de ajuns, ci este nevoie de o forta de implementare destul de puternica pentru a le realiza", a atras atentia Dan Voiculescu, facand apel la "solidaritatea celor care au aceleasi obiective".

"90% dintre propunerile Consiliului sunt de competenta Ministerului Muncii si ale celui al Finantelor", a spus Eugen Ovidiu Chirovici, presedintele Agentiei Nationale pentru IMM si Cooperatie (ANIMMC), numai doua prioritati fiind localizate la ANIMMC.

La randul sau, Silvia Ciornei, presedintele Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM, a spus ca "ar deveni mai functionale si structuri existente cum sunt Consiliul Consultativ al IMM sau cel de evaluare al impactului economic al actelor normative, care au acum probleme de comunicare si coordonare".

PARTENERI

"Vom propune colaborarea Camerei de Comert, care cunoaste bine reteaua de camere teritoriale si capacitatea acestora de a sprijini proiectul" - Eugen Ovidiu Chirovici, presedintele ANIMMC

FISCUL SI ECONOMIA REALA

"A concentra vointa politica intr-o singura forta de decizie administrativa este cea mai buna cale de a materializa o viziune de dezvoltare. Cuplarea politicilor fiscale cu cele privind economia reala este un obiectiv important, in acest sens", a declarat Eugen Ovidiu Chirovici, presedintele ANIMMC, nuantand implicatiile proiectului PUR de infiintare a unui Minister al Economiei si Finantelor.
"Dezvoltarea sectorului IMM este o problema de interes national si trebuie tratata ca atare, pentru a nu se produce blocaje din ratiuni politice", a adaugat presedintele ANIMMC.
×
Subiecte în articol: economic preşedintele