x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie COFACE / Guvernul nu are o soluţie anticriză

COFACE / Guvernul nu are o soluţie anticriză

de Daniela Ivan    |    22 Ian 2009   •   00:00

România va ieşi din criza financiară o dată cu revenirea pieţelor externe, pentru că la nivelul guvernării nu există o soluţie în acest sens, a declarat Cristian Ionescu, country manager Coface România.



“Nu vom ieşi din criză pentru că nu ştim cum să o gestionăm. România va ieşi din criză când se vor reaşeza pieţele internaţionale. Cererea în România există, este nevoie de investiţii, iar afacerile de pe piaţa românească aduc profituri mari. România rămâne în topul preferinţelor investitorilor”, a mai spus Ionescu. Argumentul acestuia este că investitorii au plecat din ţara noastră pentru că nu au mai avut bani, nu pentru că nu au mai găsit aici afaceri atractive şi profitabile. În momentul în care economia mondială va ieşi din criză, investitorii se vor întoarce în România.

Dependenţa economiei de capital străin reprezintă principala vulnerabilitate a monedei naţionale. Coface menţine ratingul României la “A4 minus”, dar reprezentanţii companiei atenţionează că deficitul bugetar  ar putea să se adâncească în acest an. “Economia supraîncălzită a României a resimţit puternic şocul undei de criză, creşterea consumului, în special de creditare, a alimentat adâncirea deficitului de cont curent până la cote greu sustenabile, iar scăderea exporturilor ca urmare a recesiunii din ţările UE, reducerea volumului investiţiilor străine directe şi a banilor trimişti de români din afară pun presiuni asupra deficitului de cont curent, ducând la deprecierea monedei naţionale”, se arată într-un comunicat al Coface. Printre efectele crizei, reprezentanţii Coface au identificat scăderea veniturilor bugetare cu 20% în luna noiembrie a anului trecut, nivelul deficitului bugetar de 5,3% în 2008 şi prognozele privind adâncirea acestuia în 2009.

×
Subiecte în articol: economic