CE investighează aprofundat conversia unei creanţe de 135 milioane euro în acţiuni şi garanţia de stat de 339,2 milioane euro pe care Guvernul intenţionează să le autorizeze pentru a sprijini Oltchim.
"Comisia are îndoieli cu privire la compatibilitatea măsurilor propuse cu normele privind ajutoarele de stat, în special în ceea ce priveşte faptul că un operator privat ar fi luat în calcul astfel de măsuri", a transmis Comisia printr-un comunicat
Cele două măsuri fuseseră notificate CE de către autorităţile române în 17 iulie.
Normele comunitare în domeniul ajutoarelor de stat prevăd că intervenţia autorităţilor publice în cadrul companiilor nu implică ajutor de stat dacă au loc în condiţii pe care le-ar fi acceptat o firmă privată care operează pe piaţă.
Statul român crede că respectă acest lucru dar "Comisia se întreabă care este motivul pentru care România nu a perceput nicio dobândă pentru datoria publică, în special după aderarea la UE, la 1 ianuarie 2007, întrucât România ar fi trebuit să aplice integral Tratatul CE începând de la acea dată".
În privinţa măsurii de garantare de către stat a sumei de 339,2 milioane de euro, care acoperă 80% dintr-un credit comercial de 424 milioane de euro pentru investiţii CE are dubii "că un investitor privat şi un creditor privat ar fi optat pentru aceste două măsuri".
Ministerul Economiei deţine 54,79% din capital, nemţii de la PCC SE deţin 12,15% din acţiuni, iar diferenţa de 33,05% aparţine altor acţionari. PCC doreşte preluarea combinatului la preţuri derizorii şi se foloseşte de date interne ale companiei a declarat în ultimul an Constantin Roibu, directorul Oltchim.
Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor a anunţat recent că forul va înainta o adresă către SRI şi SIE cu privire la plângerea făcută de directorul Oltchim la adresa acţionarului minoritar al societăţii, PCC, pe care a acuzat-o de demarare a unei campanii ample de denigrare a Oltchim şi de sprijinire a Rokita, competitor externi al Oltchim, deţinut de PCC.