x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Conditii dure pentru listarea la bursa

Conditii dure pentru listarea la bursa

24 Mai 2004   •   00:00

O noua lege va guverna piata de capital romaneasca. Ea va impune firmelor conditii dure pentru listarea la bursa si mai multa transparenta. Proiectul are insa o serie de hibe, spun actorii de pe piata.

DANIELA IVAN

Proiectul de lege privind piata de capital a ajuns pe birourile parlamentarilor pentru a fi dezbatut in regim de urgenta. Conform intelegerilor cu reprezentantii Uniunii Europene, noua lege trebuie sa fie aprobata pana la sfarsitul lunii iunie. Cu toate acestea, actorii pietei de capital sunt nemultumiti de o serie de prevederi din proiect si au facut o multime de amendamente.

Ce prevede legea

O data cu aplicarea noii legi vom avea, practic, o alta piata de capital, guvernata de legi si principii europene, iar bursa romaneasca va functiona la fel ca bursele din Londra, Amsterdam, Frankfurt etc. „Se urmareste o mai mare transparenta a tranzactiilor, accesul romanilor pe piata unica europeana si tranzactionarea unor instrumente financiare moderne", a declarat Ina Popovici, vicepresedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Concret, BVB si RASDAQ se vor uni, iar conditiile pentru listarea la noua BVB vor fi mult mai dure: capital social de cel putin un milion de euro, dispersia actiunilor in public de cel putin 20% etc. Va fi permisa si aparitia unei piete nereglementate.

Nemultumiri

Consiliul Investitorilor Straini considera ca votul cumulativ pentru alegerea membrilor Consiliului de Administratie nu se regaseste in acquis-ul comunitar si considera ca metoda nu este adecvata unei tari candidate la UE. Pe lista nemultumirilor se regaseste si aprobarea de catre Adunarea Generala a tranzactiilor cu active din categoria activelor imobilizate ale societatii, atunci cand valoarea acestora depaseste 20% din valoarea totala a activelor imobilizate.

Actionarii minoritari au 22 de amendamente

Asociatia Actionarilor din Romania (AAR) a intocmit 22 de amendamente la proiectul Legii consolidate a pietei de capital, a declarat Gratiela Iordache, presedintele AAR. „La un grad foarte mare de dispersie a actionarilor o participare de 10% poate sa determine componenta Consiliului de Administratie si implicit toate deciziile in societate", a declarat Iordache. O alta solicitare este sa se accepte niveluri mai mici de un milion de euro pentru a participa la bursa, initial sa se accepte un prag minim de 300.000 de euro, care sa creasca gradual pana in 2007.
×
Subiecte în articol: economic