x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Contribuabilii au fost asistati de Tanasescu

Contribuabilii au fost asistati de Tanasescu

14 Oct 2004   •   00:00

Imbunatatirea sistemului informatic si asistarea firmelor in contabilitatea internationala sunt cele mai frecvente propuneri pe care contribuabilii i le-au semnalat ministrului Mihai Tanasescu.

DANIELA IVAN

Cetatenii Sectorului 1 care s-au aflat ieri-dimineata intre orele 9:30-11:30 in sectia financiara de pe Strada Roma nr. 7 au dat cu ochii chiar de ministrul de Finante, Mihai Tanasescu.

DOLEANTE. Multi dintre cei prezenti la acea ora erau reprezentanti ai unor firme. "Am o microfirma si doi angajati. Pierd prea mult timp in fiecare luna sa completez ordinele de plata pentru trezorerie. Scriu cate opt ordine pentru fiecare angajat: doua la somaj, doua la sanatate, doua la pensii, unul la fondul de accidente, unul la camera de munca. De ce nu pot completa un singur ordin de plata?", a intrebat un mic intreprinzator.

O alta persoana, reprezentantul unei firme care construieste un bloc de cladiri de clasa A in Floreasca, a explicat ca, deoarece are o cifra de afaceri mai mica de 200.000 de euro, nu poate sa faca decontul de TVA decat la trei luni si ar dori sa poata sa faca acest lucru lunar. "Avem multe intrari si nu prea avem iesiri, asa ca as vrea sa pot sa-mi recuperez TVA in fiecare luna."

SOLUTII. Ministrul i-a ascultat si a hotarat ca toate informatiile culese sa fie analizate si "traduse in modificarea unor programe, unor note interne pentru a face viata contribuabililor mult mai simpla".

Multe companii au nevoie aproape zilnic de certificate fiscale pentru a participa la anumite licitatii si pierd foarte mult timp la administratiile financiare pentru a obtine aceste acte. "Am rezolvat acest lucru. Vom face o lista cu aceste companii pentru ca eliberarea certificatelor sa se faca imediat, fara control", a explicat ministrul Finantelor Publice.

Insa cea mai des ridicata problema a fost legata de sistemul informatic, care trebuie imbunatatit si de asistenta contribuabililor. "Sectorul 1 este un sector atipic, cu foarte multe companii straine si mixte si se simte nevoia unei asistente a contribuabililor pe fiscalitatea internationala", a concluzionat Mihai Tanasescu.
×
Subiecte în articol: economic