x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Conturi goale în băncile elene

Conturi goale în băncile elene

13 Iul 2011   •   16:21

Fie ca se tem de un faliment al statului elen, fie ca nu se mai descurca cu banii, tot mai multi greci isi golesc conturile din banci. Doar in primele sase luni ale anului au fost ridicate peste 22 de miliarde de euro din conturile de economii, potrivit Deutsche Welle.Cei mai instariti isi transfera banii in strainatate, cu precadere in Cipru, Marea Britanie, Germania si Elvetia. Daca acest trend continua e de asteptat ca multe banci elene sa se confrunte cu problema lichiditatii.

Vangelis Kritikos are multa treaba. E proprietar de vas, care si-a castigat primii bani in Ghana si ofera astazi calatorii cu vaporul de pe insula Kos. Are, insa, si o alta ocupatie. Deja cu 12 ani in urma a infiintat o asociatie menita sa-i protejeze pe debitori si pe micii investitori. Prin intermediul asociatiei, el ii ajuta, practic, pe clientii bancilor, sa scape mai usor de datorii. Si micii investitori, care se tem ca si-ar putea piede banii, ii cer un sfat, fiind in ultima vreme in numar tot mai mare.

"Cei bogati, explica Vangelis Kritikos, au fost primii care si-au depus banii in strainatate. Aceasta si pentru ca o parte a venitului lor nu fusese impozitat. Intre timp si omul de rand isi ridica banii din cont. Exista chiar persoane, la tara, care-si ingroapa banii in gradina, ca in vremuri de demult. Pe de alta parte, tot mai multi greci trebuie sa faca uz de economiile acumulate de-a lungul anilor pentru a supravietui. Acesta e doar inceputul."

Desi Uniunea bancara elena a dat asigurari ca economii de pana la 100.000 de euro de persoana sunt sigure, tot mai multi greci se tem ca tara lor va ajunge pana al urma la faliment.

Pentru ca deschiderea unui cont in strainatate este cat se poate de legala, guvernul de la Atena nu le poate interzice cetatenilor sa faca un asemenea pas. Chiar daca aceasta inseamna ca miliarde de euro ajung din banci grecesti in banci cipriote sau elvetiene. Si bancile germane si cele britanice profita de aceasta situatie disperata in care se afla grecii.

Oamenilor le e realmente teama ca-si pierd economiile. Si cei care detin sume mai mici in cont, cuprinse intre 20.000 si 30.000 de euro, se gandesc cum sa-si asigure aceste ecomomii. Unii cumpara obligatiuni de stat germane.

Pentru bancile elene e o catastrofa. De la inceputul crizei, conturile private au fost golite de aprox. 45 de miliarde de euro. Si daca situatia nu se schimba, multe banci vor avea o problema de lichiditati, avertizeaza Vangelis Kritikos.

×