x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criza din SUA slăbeşte moneda românească: cursul de azi – peste 4,26 lei/euro

Criza din SUA slăbeşte moneda românească: cursul de azi – peste 4,26 lei/euro

25 Iul 2011   •   08:07

Moneda nationala s-a depreciat la inceputul sesiunii de luni, iar cotatiile au urcat peste 4,26 lei/euro, in linie cu evolutia valutelor din regiune, aversiunea investitorilor la risc crescand din cauza temerilor privind datoria de stat a SUA., informeaza Mediafax.

In debut, euro era schimbat pentru 4,2420 - 4,2450 lei, aproape de nivelul de vineri, de 4,2400 - 4,2430 lei/euro.

Ulterior, cursul a urcat treptat, iar in jurul orei 10:10, operatiunile se perfectau la 4,2600 - 4,2620 lei/euro.

Potrivit dealerilor, discutiile tensionate privind crestere a plafonului de indatorare in SUA si de reducere a deficitului a pus presiune pe activele riscante si, implicit, pe leu.

Valutele din regiune consemnau pierdei similare cu cele ale monedei nationale, de circa 0,5%.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat, vineri, un curs de referinta de 4,2233 lei/euro, cu 2,21 bani sub nivelul de joi, de 4,2454 lei/euro.

Leul s-a apreciat si in raport cu dolar, iar cursul BNR a coborat cu 6,25 bani, de la 2,9953 lei/dolar la 2,9328 lei/dolar. In raport cu francul elvetian referinta a scazut cu 7,22 bani, de la 3,6443 lei/franc la 3,5721 lei/franc.

Dobanzile afisate de bancile comerciale pentru plasamentele pe o zi au urcat la 4 - 5%, intrucat a inceput o noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii cerute de BNR, dar si pentru ca unele companii au inceput sa isi plateasca impozitele si retrag din plasamentele in lei pe care le au la banci.

Si bursele europene au deschis luni in scadere, din cauza temerilor privind impasul politic din SUA, care risca sa intre in incapacitate de plata, investitorii reducandu-si expunerea pe active riscante.

Indicele european de referinta FTSEurofirst 300 a coborat cu 0,6% pana la ora 7:04 GMT (10:04 ora Romaniei), dupa ce a inchis vineri in urcare cu 0,5%.

Bancile au inregistrat scaderi importante, indicele sectorului financiar coborand cu 1,3% in debutul sedintei. Dintre cele mai tranzactionate titluri, actiunile Dexia au scazut cu 5,4%, iar UniCredit a pierdut 4,5%.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, si liderii din Congres au incercat sa dea asigurari pietelor financiare ca tara va reusi sa-si respecte obligatiile financiare dupa termenul de 2 august, indicat anterior de Trezorerie drept data la care isi va fi terminat rezervele in lipsa unei decizii pentru ridicarea plafonului datoriei de stat peste limita actuala de 14.300 miliarde de dolari.

"Pietele sperau sa se ajunga la un acord pana acum. Nu cred ca intrarea SUA in incapacitate de plata a fost o posibilitate total exclusa de piete. Pana la urma, totul se joaca pe scena politica. Investitorii vor sa vada o intelegere pusa la punct. Sezonul rezultatelor financiare a fost ceva mai bun decat se asteptau multi, dar am dori sa depasim problema datoriei de stat a SUA", comenteaza un analist al Hargreaves Lansdown.

×