Alte trei bănci au fost închise în SUA la sfârşitul săptămânii trecute. Preşedintele Barack Obama a anunţat că SUA va lua măsuri pentru reducerea uriaşului deficit bugetar.
Două bănci din Florida şi una din California au fost închise, ridicând astfel numărul instituţiilor finanţatoare care au sucombat la 123. Orion Bank (cu sediul în Naples şi active de 2,7 miliarde de dolari), Century Bank FSB (Sarasota, Florida, active de 728 milioane de dolari) şi Pacific Coast Naţional Bank (California, active de 134,4 milioane de dolari) au fost preluate de alte bănci mai puternice, potrivit Agenţiei Federale de Garantare a Depozitelor (FDIC), Statul american a pompat anul trecut 2,3 miliarde de dolari pentru a stabiliza sistemul bancar, însă deocamdată singurul rezultat sigur este mărirea deficitului bugetar pe care-l va suporta tot americanul de rând.
SUA ÎŞI REDUCE DEFICITUL
Pe de altă parte, preşedintele Barack Obama a anunţat că SUA vor face "paşi serioşi" pentru micşorarea uriaşului deficit bugetar, deficit alimentat de cheltuielile guvernamentale menite să stimuleze economia afectată de criză, anunţă AFP.
Obama a declarat în cursul summitului Asia-Pacific (APEC) că intenţionează să reducă datoria guvernamentală a SUA. "Creşterea alimentată de datorii nu poate alimenta prosperitatea pe termen lung a Americii. Nu putem continua politicile care au dus la o creştere atât de dezechilibrată. Dacă vom face asta, vom continua să mergem din criză în criză - o direcţie care are deja consecinţe devastatoare pentru cetăţeni", a spus Obama. Statele Unite au înregistrat un deficit-record în anul fiscal 2008-2009 încheiat în septembrie, de 1.417 miliarde de dolari, echivalent cu circa 10% din produsul intern brut (PIB). Analiştii americani critică modul în care Guvernul SUA a aruncat cu banii în salvarea sistemului bancar. "Nu putem să subvenţionăm băncile la nesfârşit", a opinat Nouriel Roubini, cunoscutul profesorul de la New York University, care a prezis în urmă cu doi ani apariţia actualei crize mondiale.