x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criză pe piața gazelor naturale. Un mare furnizor de ultimă instanță se retrage

Criză pe piața gazelor naturale. Un mare furnizor de ultimă instanță se retrage

17 Noi 2021   •   09:01
Criză pe piața gazelor naturale. Un mare furnizor de ultimă instanță se retrage

Compania Engie România a notificat ANRE că nu mai poate fi furnizor de ultimă instanță din data de 15 decembrie 2021. Motivul este că nu mai poate achiziționa suficiente gaze naturale din cauza scumpirii prețurilor.

"Pe lângă efectele operaţionale generate de preluarea acestor clienţi, schema de sprijin recent intrată în vigoare creează dezechilibre financiare majore pentru companie. Mecanismul actual de plafonare prevăzut de Legea 259/2021 nu asigură recuperarea integrală a costurilor reale de achiziţie ale Engie România deoarece este luat în considerare preţul mediu de achiziţie aplicabil în perioada 1 aprilie 2021 - 31 martie 2022 şi nu preţul de piaţă la care achiziţionăm gazele", spun reprezentanţii companiei.

Societatea a preluat circa 20.000 de clienți de la alți furnizori care au renunțat la licența de distribuire a gazelor naturale și nu le poate asgura cantitățile necesare de gaze. 

Însă ANRE a transmis însă că furnizori de gaze nu pot renunța la licență până nu când clienții acestora nu încheie contracte cu alți distribuitori. 
"ANRE a modificat regulamentul de acordare a licenţelor, astfel încât furnizorii care solicită retragerea voluntară a licenţei trebuie mai întâi să rezolve problema clienţilor lor. Aceasta înseamnă că trebuie să-i notifice şi să le acorde timp să încheie contracte cu alţi furnizori. ANRE va aproba cererea de a renunţa la licenţă doar dacă este însoţită de dovada că toţi clienţii şi-au încheiat alte contracte", transmite autoritatea.  

6 furnizori de gaze au cerut retragerea licenței în ultimele două luni. Printre aceștia se află Restart Energy - 23.000 de clienţi,- şi Tulcea Gaz - 16.000 de clienţi.

 

×
Subiecte în articol: engie gaze