x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Croaţia a îngheţat construcţia oleoductului Constanţa-Trieste

Croaţia a îngheţat construcţia oleoductului Constanţa-Trieste

28 Sep 2009   •   00:00

Croaţia a sistat toate activităţile legate de construcţia oleoductului Constanţa-Trieste, din pricina lipsei de progres a proiectului, au anunţat, luni, autorităţile croate.



Oficialii croaţi şi-au anunţat partenerii din Pan-European Oil Pipeline (PEOP), România, Slovenia, Serbia şi Italia, privind îngheţarea activităţilor în luna iulie, însă informaţia a fost făcută publică abia luni de autorităţile de la Zagreb, potrivit Reuters. Cele cinci state au ajuns în 2007 la un acord pentru transportul de petrol din zona Mării Caspice către Italia, pe ruta Constanţa-Trieste. Prima dată înaintată pentru finalizarea conductei a fost 2012, însă termenul a fost extins ulterior până în 2015.

Croaţii se plâng că operatorul segmentului croat al conductei, compania JANAF, a pregătit cea mai mare parte a facilităţilor de transport necesare pe propriul teritoriu, numai că reacţia celorlalţi parteneri a lăsat de dorit. "Nu credem că proiectul poate aduce beneficii fără participarea activă a companiilor italiene, întrucât Italia este esenţială pentru transportul de ţiţei către pieţele din Uniunea Europeană. Fără Italia nu este nevoie de oleoduct", a anunţat JANAF printr-un comunicat. Totodată, refuzul Sloveniei de a se implica în proiect înseamnă costuri mai ridicate, oleoductul urmând să fie astfel construit pe sub Marea Adriatică. "Există şi alte proiecte competitive pentru transportul de ţiţei provenind din zona Mării Caspice, cum este conducta Burgas-Aleksandropoulis. Toate aceste aspecte necesită o reconsiderare a PEOP şi am îngheţat activităţile până ce guvernul îşi defineşte poziţia în noile circumsanţe", potrivit comunicatului.

Oleoductul Constanţa-Trieste este unul dintre proiectele prin care Uniunea Europeană încearcă să-şi diversifice rutele de aprovizionare cu hidrocarburi. Costurile conductei de 1.400 de km, cu o capacitate anuală de 1,2-1,8 milioane de barili, sunt estimate la 2-3,5 miliarde de euro.

×
Subiecte în articol: economic