Cea mai mare creştere este însă de doar 250 de lei, anunţă preşedintele Casei de Pensii, în exclusivitate pentru Observator. Media majorărilor din 2024 a fost de 500 de lei.
Câștigători ai micii recalculări sunt cei care au lucrat în acord global, adică foştii salariaţi din proiectări, industrie și construcţii.
"Este vorba, din simulările pe care le-am avut, de 150 - 200 chiar şi 250 lei. Dacă a avut un nivel de salarizare mare şi dacă planul a fost depăşit substanţial faţă de salariul de încadrare cu care e înscris în carnetul de muncă, pentru acordul global media este în general peste 100 lei în plus la pensie", a declarat Daniel Baciu, președinte Casa Națională de Pensii Publice.
Sume mici vor primi şi cei care au avut de-a lungul timpului venituri nepermanente: sporuri, ore suplimentare, prime, premii și al 13-lea salariu.
"Pe vechea legislaţie nu erau luate în calcul. Aceste sporuri nu influenţează semnificativ cjuantumul pensiei. Estimăm ca în luna martie să emitem primele decizii de recalculare", adaugă Daniel Baciu, președinte Casa Națională de Pensii Publice.
A doua recalculare a pensiilor
Pensiile majoratevor fi încasate din aprilie 2025. Cei care au deja la dosar adeverinţele care atestă veniturile nepermanente primesc majorările retroactiv, cu data de 1 septembrie 2024. În schimb, seniorii care au adus documentele după 1 septembrie primesc banii începând cu data de 1 a lunii următoare depunerii cereri.
O pensionară din Capitală a depus adeverinţele de venit la Casa de Pensii şi speră să îşi mai rotunjească veniturile. "Mi-am făcut datoria să-mi aduc adeverinţele. Sporuri, prime acordul global, sporurile de conducere, de toxicitate, tot. Sunt 26 de ani în fabrică lucraţi", spune Alexandra Obretin, pensionară.
Pensionarii au la dispoziţie și 130.000 de bilete de tratament în staţiuni balneare, potrivit observatornews.ro.