x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mort la 16 ani. Medicul de gardă nu a vrut să-l opereze

Mort la 16 ani. Medicul de gardă nu a vrut să-l opereze

de Diana Scarlat    |    21 Feb 2025   •   07:40
Mort la 16 ani. Medicul de gardă nu a vrut să-l opereze

Un adolescent a murit la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, cu trei luni în urmă, din cauza neglijenței medicilor, iar de atunci, procurorii întârzie să trimită dosarul acestui caz în instanță.

Nu este singura tragedie de acest fel, din spitalele românești, cum nu e nici o situație singulară în ceea ce-i privește pe procurori. Jurnalul a dezvăluit, săptămâna aceasta, cazul morții unui copil la un spital privat din București, pentru care procurorii nu au trimis dosarul la instanță nici după 6 ani și 4 luni, așteptând prescrierea faptelor, iar anual sunt mii de dosare care se prescriu pentru că au fost ținute prea mult la sertar. Rudele lui Andrei, băiatul care a murit la spitalul din Târgu Jiu, au protestat, ieri, împreună cu reprezentanții Fundației pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), cerându-i ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, să dispună de urgență trimiterea Corpului de Control la acea unitate spitalicească, pentru a face lumină în cazul decesului.

Adolescentul în vârstă de 16 ani Andrei Marius Drăgan a murit la spitalul din Târgu Jiu, pe 11 noiembrie 2024. Deși gravitatea cazului impunea o reacție imediată, Ministerul Sănătății nu a intervenit nici până în prezent. 

FACIAS a transmis o scrisoare deschisă ministrului Alexandru Rafila, cerându-i să reacționeze în cazul morții lui Andrei, după ce, pe 15 ianuarie 2025, fundația a solicitat trimiterea de urgență a Corpului de Control al Ministrului Sănătății la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu pentru verificarea circumstanțelor care au condus la decesul tragic al adolescentului.

„Având în vedere incapacitatea autorităților implicate în anchetă de a identifica și sancționa vinovații, revenim asupra solicitării FACIAS și reiterăm necesitatea unei intervenții urgente din partea Ministerului Sănătății pentru investigarea și remedierea abuzurilor grave semnalate”, transmit reprezentanții FACIAS care l-au întrebat pe ministrul Alexandru Rafila câți copii mai trebuie să moară din neglijența sistemului, pentru ca Ministerul Sănătății să ia atitudine.

Din informațiile disponibile public, au fost identificate deficiențe grave în acordarea asistenței medicale de urgență, care au contribuit la acest deznodământ tragic în cazul lui Andrei. S-au identificat mai multe probleme. Cel mai grav a fost refuzul medicului de gardă de a interveni chirurgical, deși investigațiile medicale efectuate în cadrul Unității de Primiri Urgențe (UPU) indicau necesitatea unei operații imediate pentru tratarea peritonitei diagnosticate. 

Medicul era obligat să intervină

FACIAS atrage atenția asupra faptului că legislația prevede ca în astfel de situații să existe obligația medicului de a interveni, fiind o urgență medicală ce punea viața pacientului în pericol, chiar dacă medicii s-au apărat, spunând că trebuia să facă această intervenție un medic pediatru și unitatea nu avea un astfel de specialist. După această tragedie a fost modificată și legea, pentru a dispune în mod expres intervenția medicilor, în cazul absenței unui pediatru, fără ca specialiștii care intervin să fie trași la răspundere, în cazul în care situația pacientului minor se agravează sau dacă pacientul decedează. 

Un semn de întrebare se ridică și pentru lipsa unui chirurg pediatru disponibil la spitalul din Târgu Jiu, în condițiile în care chirurgul de gardă a decis să nu efectueze intervenția chirurgicală necesară. O altă problemă este transferul lui Andrei la Craiova, care a fost întârziat deoarece ambulanța spitalului din Târgu Jiu nu avea medic în echipaj. 

„Astfel, a fost solicitată o autospecială complet echipată de la Craiova, care a ajuns abia după trei ore. Deși procedura ar fi permis ca un medic de la spitalul județean să însoțească pacientul până la Craiova, acest lucru nu s-a întâmplat. Din cauza abuzurilor sistemice și a deficiențelor organizatorice și administrative, care au împiedicat asigurarea unui răspuns medical adecvat pentru un pacient aflat în stare critică, în momentul sosirii autospecialei de la Craiova, starea acestuia era incompatibilă cu transportul. Decesul a fost declarat de medicul de gardă la ora 00:40, în data de 12 noiembrie”, arată FACIAS. 

Ancheta, blocată de procurori

Deși au trecut peste trei luni de la tragedie și mai multe instituții au fost implicate în investigarea cazului (Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, Direcția de Sănătate Publică, Colegiul Medicilor Gorj, Spitalul Județean de Urgență Tg. Jiu, ANMCS), anchetele sunt blocate și nu există nicio concluzie clară privind persoanele responsabile pentru moartea lui Andrei și procedurile care au fost încălcate. 

Potrivit informațiilor disponibile public, ancheta este în prezent blocată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, deoarece expertiza histopatologică solicitată în acest caz nu a fost achitată. „Deși FACIAS s-a oferit, încă din 05.02.2025, să suporte costurile acestei expertize pentru a debloca ancheta, indiferența, tergiversarea și mușamalizarea continuă și nu am primit niciun răspuns din partea autorităților”, spun reprezentanții fundației, care acuză procurării pentru ancheta ce pare fără sfârșit la Spitalul de Urgență Județean Târgu Jiu. Există și o tergiversare a Comisiei de cercetare disciplinară din cadrul spitalului, în acest caz. 

Prețul vieții unui copil - 3.000 de lei. „Inițial, raportul întocmit a fost restituit pentru completare prin dispoziția managerului spitalului, întrucât acesta nu conținea elemente cu privire la conduita medicilor implicați în acordarea asistenței medicale pacientului minor. Ulterior, unul dintre membrii comisiei s-a pensionat, iar managerul spitalului a solicitat Ministerului Sănătății desemnarea unui înlocuitor. Conform răspunsului primit de FACIAS de la Spitalul de Urgență Județean Târgu Jiu, vinovat pentru această întârziere este chiar Ministerul Sănătății, care a răspuns solicitării Spitalului de Urgență Județean Târgu Jiu abia la data de 07.02.2025, însă până la data răspunsului oferit către FACIAS, 14.02.2025, comisia nu se întrunise încă”, menționează fundația. 

S-a constatat o singură neregulă

Singura sancțiune în acest caz a fost aplicată de DSP-SCSP Gorj medicului Neagu Valentin Constantin, pentru neacordarea tuturor serviciilor medicale necesare unui pacient de 16 ani, aflat în stare critică, conform reglementărilor legale în vigoare și fișei UPU a pacientului. 

„Este evident faptul că autoritățile locale implicate în anchetă sunt depășite de situație și nu reușesc să identifice și să sancționeze persoanele responsabile, asta demonstrează limitările acestora în gestionarea unei astfel de situații grave. În acest context, se impune intervenția unei autorități de control competente, care să analizeze obiectiv circumstanțele ce au condus la blocarea anchetelor și să stabilească dacă întârzierile sunt justificate sau reprezintă o formă de tergiversare menită să protejeze eventuale responsabilități individuale”, arată FACIAS.

Fundația a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a cerut tragerea la răspundere a celor vinovați de moartea lui Andrei.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: medic garda minor deces