x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum este să lucrezi în Quality Assurance și ce studii sunt necesare

Cum este să lucrezi în Quality Assurance și ce studii sunt necesare

25 Noi 2022   •   18:28
Cum este să lucrezi în Quality Assurance și ce studii sunt necesare
Sursa foto: Pixabay

Domeniul tehnologiei a tot fost și este în continuă dezvoltare de cel puțin un deceniu, iar piața din România are nevoie de mai mulți specialiști bine pregătiți. Ramurile acestei arii se împart în multe subdomenii, de la programare și dezvoltare de software, website-uri și aplicații la testarea, product management, marketing și dezvoltarea businessului.

Un rol esențial îl joacă și persoanele care se ocupă de Quality Assurance (QA sau asigurarea calității), un rol pentru care se caută mulți specialiști. Vezi aici oferta de joburi din domeniu și descoperă mai jos ce presupune un astfel de rol, dar și ce studii sunt necesare.

Cum este să lucrezi în Quality Assurance

În domeniul IT, Quality Assurance și testarea software trec dincolo de identificarea de erori, fiind activități-cheie pentru orice companie ce dezvoltă produse tech. Misiunea ta, ca parte dintr-o echipă de QA, este de a ajuta dezvoltatorii să livreze cel mai bun produs posibil în termenul estimat, detectând orice probleme care ar putea bloca buna funcționare a programului și experiența utilizatorului.

Echipa de QA analizează cerințele, pentru a defini parametrii care determină dacă produsul satisface nevoile utilizatorilor și pentru a crea un set de cazuri de testare și scripturi. Mai departe, supraveghează execuția acestor teste, pentru a se asigura că toate funcționează conform cerințelor și nu apar erori care se pot transforma ulterior în costuri suplimentare pentru companie.

Printre principalele responsabilități ale unui QA Analyst se numără:

  • Execută cazuri de testare în diferite circumstanțe;
  • Documentează și evaluează rezultatele testelor;
  • Detectează, înregistrează și raportează erori ale programului;
  • Urmărește defectele și ajută la depanarea erorilor;
  • Analizează procedurile de testare și dezvoltă scripturi de testare;
  • Colaborează cu ingineri software pentru a conduce eforturile de asigurare a calității.

 

Ce studii sunt necesare pentru a lucra în Quality Assurance

Ca să devii un Quality Assurance Analyst ai nevoie să finalizezi cursuri de specialitate, care pot fi atât online, cât și la sediul organizațiilor care le organizează. Printre lucrurile necesare ca să lucrezi ca și QA Analyst este nevoie să ai:

  • Certificare ISTQB (International Software Testing Qualifications Board) pentru Quality Assurance, pe care o poți obține mai întâi pentru primul nivel - Nivelul Fundamental pentru Testeri Certificați (CTFL).
  • Cunoștințe Linux: Majoritatea aplicațiilor software, cum ar fi serviciile web, bazele de date, serverele de aplicații, sunt implementate pe sistem Linux. Prin urmare, este esențial pentru testeri să aibă cunoștințe despre comenzile Linux.
  • Folosirea instrumentelor de management al testelor și defectelor: Definirea unui plan de testare (scop) pornind de la specificații, depistarea defectelor și ciclul de viață al acestora sunt aspecte-cheie ale testării software care trebuie urmărite într-un mod sistematic. Pentru asta, este nevoie să cunoști și să folosești cu ușurință instrumente care sunt folosite pentru a înregistra defectele, precum Jira, Bugzilla etc.
  • Gestionarea codului-sursă, automation și Python: Abilitățile care permit gestionarea codului-sursă, de la proiecte mici până la foarte mari sunt esențiale pentru un tester, la fel și cele ce țin de utilizarea instrumentelor de automatizare.

 

De asemenea, ai nevoie și de abilități soft sau interpersonale, precum cele de mai jos:

  • Abilități analitice: Abilitățile analitice sunt importante pentru testerii de software, deoarece te pot ajuta să examinezi mai îndeaproape programele și să identifici mai bine anumite provocări sau erori din software.
  • Comunicare: De-a lungul carierei de tester vei avea nevoie de bune abilități de comunicare pentru a transmite informații importante colegilor, clienților, fie că vorbim de discuții sau comunicare scrisă, în cazul rapoartelor de testare.
  • Time management: Un tester de software trebuie să gestioneze eficient volumul de muncă în raport cu timpul alocat, să aibă o productivitate ridicată și să prezinte abilități de organizare solide.

 

Indiferent care sunt dorințele tale de dezvoltare pentru viitor, IT-ul rămâne un domeniu de viitor, cu numeroase profesii care sunt la căutare în această perioadă, dar și în următorii ani. Dacă vrei să faci tranziția către o carieră de succes în următorii ani, poate fi o variantă foarte bună pentru tine. Este nevoie doar să îți dai seama ce rol ți se potrivește, iar dacă ești la început, un rol în Quality Assurance poate fi potrivit.

 

Foto: Pixabay

×