
Când călătoresc, este normal ca oamenii să profite de Wi-Fi public gratuit, în aeroporturi, hoteluri sau cafenele. Însă, chiar dacă aceste rețele sunt convenabile, de fapt vin cu un risc ascuns. Infractorii cibernetici îți pot intercepta cu ușurință datele personale.
Expertul IT Michael Moore, expert în securitate cibernetică la Next Perimeter, avertizează că anumite setări ale telefonului, adesea trecute cu vederea, ar putea face diferența în protejarea informațiilor sensibile împotriva hackerilor.
Iată 3 setări ale telefonului, esențiale pentru protejarea informațiilor personale împotriva hackerilor:
1. Dezactivează conectarea automată la Wi-Fi
Una dintre cele mai trecute cu vederea setări este conectarea automată la Wi-Fi. Deși poate părea convenabil ca telefonul să se conecteze automat la cea mai apropiată rețea gratuită, această caracteristică te poate expune, din păcate, la riscuri serioase de securitate.
„Nerăbdarea telefonului tău de a se conecta la rețele poate fi un peicol pentru tine”, spune Moore. Dacă conectarea automată este activată, dispozitivul se poate conecta fără să știe la o rețea configurată de un hacker. Pentru propria ta protecție, accesează setările Wi-Fi și dezactivează funcția de conectare automată.
Acest lucru te asigură că selectezi manual rețeaua la care vrei să te conectezi, fără riscul de a ajunge accidental la rețeaua unui hacker. De asemenea, este recomandat să ștergi în mod regulat rețelele pe care nu le mai utilizezi, cum ar fi cele din locuri precum cafenele sau hoteluri.
2. Oprește Bluetooth și Airdrop (pentru iPhone)
Bluetooth și Airdrop sunt, de asemenea, riscuri potențiale pentru telefonul tău, mai ales dacă mergiîntr-un spațiu public aglomerat. Moore a comparat Bluetooth-ul cu lăsarea ușii din spate descuiată: „Majoritatea oamenilor nu își dau seama că este un alt punct de intrare pentru atacatori”.

Hackerii pot folosi Bluetooth pentru a asculta sau a intercepta date. Pentru a preveni acest lucru, pur și simplu dezactivează Bluetooth atunci când nu îl folosești în mod activ. Pentru utilizatorii de iPhone, AirDrop este o altă caracteristică de gestionat cu atenție.
Moore recomandă să selectezi „Numai contacte” (“Contacts Only”) pentru Airdrop în setările telefonului sau, mai bine, să îl dezactivezi complet până când aveți nevoie de ceva de trimis. Aceste acțiuni simple vor face mult mai dificil pentru infractorii cibernetici să obțină acces la telefonul tău.
3. Folosește VPN (rețea privată virtuală)
Cea mai importantă măsură de securitate pe care o poți lua înainte de a te conecta la Wi-Fi public este utilizarea unei rețele VPN (Virtual Private Network). Un VPN are capacitatea de a cripta toate datele pe care le trimiți și primești, făcându-le imposibil de citit pentru oricine le interceptează.
După cum afirmă Moore, un VPN acționează ca „vestă digitală antiglonț”. Prin utilizarea unui VPN, chiar dacă un hacker reușește să acceseze rețeaua, datele tale rămân în siguranță. Moore a sugerat să descarci o aplicație VPN de renume înainte de a călători pentru a te asigura că funcționează înainte de a te conecta la orice Wi-Fi public.
Deși există VPN-uri gratuite, se recomandă să optezi pentru un serviciu plătit de la un furnizor de încredere deoarece acestea oferă în mod normal securitate mai puternică, viteze mai mari și protecție mai fiabilă. Majoritatea VPN-urilor plătite oferă, de asemenea, o funcție de „conectare automată”, care se asigură că VPN-ul se activează automat atunci când te alături rețelelor noi, adăugând un nivel suplimentar de protecție pentru securitatea ta, notează yourtango.com.