x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum se impozitează câștigurile din criptomonede

Cum se impozitează câștigurile din criptomonede

16 Noi 2021   •   14:50
Cum se impozitează câștigurile din criptomonede

Impozitele pentru tranzacțiile cu criptomonede se plătesc dacă câștigurile depășesc 12 salarii minime brute pe țară. Este vorba despre impozitul pe venituri din alte surse și CASS, fiecare în procent de 10%, arată firma de consultanță Accace România. 

"La nivel global, piaţa criptomonedelor este în plin proces de dezvoltare, alături de numărul utilizatorilor, trend care tinde şi mai mult spre o extindere a ariei de utilizare a acestor monede virtuale. În România, începând cu anul 2019, au fost introduse în Codul Fiscal noi reglementări privind impozitarea veniturilor obţinute ca urmare a tranzacţionării criptomonedelor. Astfel, persoanele fizice care obţin acest tip de venituri au obligaţia de a declara şi de a plăti impozit pe veniturile din alte surse şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS), fiecare în cotă de 10%, iar contribuţia de asigurări sociale (CAS) nu se datorează. Declararea veniturilor se efectuează prin depunerea anuală a Declaraţiei Unice, începând cu veniturile obţinute în anul 2019. Cota de 10% reprezentând impozit pe venit se aplică asupra câştigului obţinut de individ, respectiv diferenţa pozitivă dintre preţul de vânzare şi costul de achiziţie, inclusiv costurile alocabile tranzacţionării de monede virtuale", arată analiștii.

Astfel, nivelul minim de la  care se plătește CASS este de 27.600 de lei iar procentul de 10% se stabilește la această sumă indiferent de câștigurile obținute. 

Totodată, excepție fac veniturile sub 200 de lei/tranzacție, cu condiția ca acestea să nu depășească 600 de lei pe an.

 



 

×
Subiecte în articol: impozit criptomonede