x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cursul aproape de 4,5 lei pentru un euro

Cursul aproape de 4,5 lei pentru un euro

05 Iul 2012   •   11:25
Cursul aproape de 4,5 lei pentru un euro

Leul s-a depreciat azi si cursul de referinta stabilit de Banca Nationala a atins un nou maxim istoric: 4,4796 lei/euro. Paritatea este cu 0,81 bani peste nivelul de miercuri, cand a fost inregistrat precedentul record, de 4,4715 lei/euro. In ultimele doua zile, leul s-a depreciat fata de euro cu 0,0 291 de bani. Moneda nationala s-a depreciat azi si in raport cu dolarul, astfel ca rata de referinta pentru dolar a avansat cu 2,85 bani, la 3,5827 lei/dolar, de la nivelul din ziua precedenta, de 3,5542 lei/dolar. Un curs oficial mai mare decat cel de joi a fost atins pe 5 iunie, cand dolarul a fost la 3,5918 lei.

Instabilitate in zona euro

Desi majoritatea romanilor vrea sa stie cum va evolua moneda nationala in perioada urmatoare analistii dau din umeri si nu pot sa spuna daca leul se va intari sau va slabi si mai mult. "Nu ne poate spune nici Dumnezeu! Toate estimarile pe care le-au dat analistii in ultimele sase luni nu s-au realizat", a declarat Victor Safta, directorul casei de brokeraj Noble Securities. Analistii din piata sustin ca leul nu este afectat acum de ceea ce se intampla azi in Parlament. "Se stia deja de ieri ca doar se va citi cererea USL si votul va fi abia vineri. Acum volumele sunt mici si ordinele au dus cursul peste 4,48 lei/euro. Probabil ca BNR nu vrea sa intervina mai mult si pastreaza o atitudine precauta. Avand in vedere ca volumele de tranzactionare sunt foarte reduse, bancii centrale i-ar fi foarte usor sa intervina si sa opreasca deprecierea, insa nu vrea. Probabil ca vede ca si zlotul si forintul se depreciaza si atunci lasa leul sa se deprecieze usor, pentru ca nu te poti opune curentului. Nu cred ca putem vorbi de retrageri de capitaluri straine, ci mai degraba de unii jucatori care stiu ca tensiunile politice nu fac bine monedelor nationale si atunci iau pozitii de cateva zile in care mizeaza pe deprecierea leului si apoi le inchid", a afirmat un dealer, citat de Mediafax.

Stabilitatea financiara e solida

Ministrul de Finante, Florin Georgescu, a explicat ca aceste deprecieri sunt consecintele turbulentelor din zona euro. "Deprecierea probabil ca vine pe fondul turbulentelor din zona euro, pentru ca in plan economic Guvernul, premierul si eu, personal, ne ocupam foarte strict de mentinerea stabilitatii financiare, a unui mediu economic predictibil si de mentinerea atractivitatii pentru investitorii straini si autohtoni", a declarat Florin Georgescu. Acesta a mai precizat ca stabilitatea finnaciara din Romania este solida. "Romania s-a incadrat in primele sase luni in angajamentele asumate fata de finantatorii internationali, a declarat azi,la o conferinta la Camera de Comert si Industrie, ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu. "Avem o finantare externa stabila, la costuri avantajoase, tocmai pentru ca reusim sa mentinem stabilitatea la nivel macroeconomic si sa avansam in cadrul reformelor de ajustare sectoriala. In domeniul de care ne ocupam noi, Guvernul, cel al gestionarii bugetului public, va putem spune ca in primele sase luni ne-am incadrat in angajamentele asumate cu finantatorii internationali, deficitul bugetului general consolidat, adica bugetul de stat, bugetul de pensii, de sanatate, bugetul de fondului de somaj si alte cateva bugete mai mic, s-a incadrat sub aspectul deficitului pe care l-am negociat cu institutiile respective", a spus Georgescu.



https://www.facebook.com/photo.php?fbid=428997567144382&set=a.428984493812356.101762.100001024263739&type=3&theater
×