Criza financiară din Grecia va obliga băncile elene din România să fie mult mai precaute în acordarea de credite. Criza afectează în mod direct ţara nostră prin efectul de contagiune, consideră profesorul de economie Daniel Dăianu.
Fostul Ministru al Finanţelor spune că nu faptul că grecii au apelat la Goldman Sachs este problema, ci că au ascuns Uniunii Europene situaţia dificilă în care s-au aflat. "De fapt, ce au vândut ei? Au vândut nişte cash-flowuri viitoare. Nu s-au împrumutat, cum spun unii. Practic, este ca şi cum ai vinde din casa veniturile unor active pe care le deţii. Dacă ar fi anunţat Comisiei, era ok. Dar nu au facut-o", a explicat Dăianu.El spune că statul elen a avut un comportament neloial faţă de Uniunea Europeană. "Una este să faci ceva atunci când ai o situaţie dificilă căreia să îi faci faţă. Nu ai recolte, ai război şi aşa mai departe. Nu faci aşa ceva ca să intri într-o Uniune şi pe urmă într-o zonă monetară, în care starea finanţelor publice e o condiţie necesară pentru bunul mers", a spus Dăianu.
Efectele crizei din Grecia nu au cum să nu se resimtă în ţara noastră. "Pentru Romania, criza grecească va trebui să ne trezească la realitate. În plus, ea va mări intoleranţa ţărilor mari faţă de abaterile de la criterii". Referitor la băncile greceşti din România, Dăianu a declarat că se prefigurează un regim de mare austeritate, dar nu vom asista la eşecuri bancare de proporţii sau la stingerea operaţiunilor din România, ci doar la un apetit mai redus pentru credite.
Citește pe Antena3.ro