x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie DAN VOICULESCU / Voi insista ca PSD-PC să susţină creşterea bugetului pentru cercetare

DAN VOICULESCU / Voi insista ca PSD-PC să susţină creşterea bugetului pentru cercetare

de Eugenia Mihalcea    |    07 Feb 2009   •   00:00

0,18% din PIB, adică puţin peste un miliard de lei, presupune un blocaj total al cercetării şi pierderea multor oameni foarte bine pregătiţi, a declarat Dan Voiculescu, preşedintele fondator al Partidului Conservator.



"Cred că obiectivul unei proiecţii bugetare de austeritate a fost înţeles greşit de Guvern în ceea ce priveşte cercetarea. Printr-o strategie raţională de stimulare a investiţiilor în zona cercetării se pot găsi chiar soluţii pentru a traversa perioada de blocaj economic. Tăind toate resursele, aşa cum arată bugetul actual, care a lăsat pentru cercetare doar o treime din fondurile de anul trecut, şi aşa insuficiente, este ca şi cum ne-am agăţa un bolovan de gât, în timp ce încercăm să ajungem cât mai repede la liman. Este o abordare greşită, care, până la urmă, va perpetua criza şi va adânci costurile sociale."

"Aduc aminte că în ofertele de guvernare ale formaţiunilor din coaliţie existau angajamente utile privind strategii pentru stoparea exodului de inteligentă. Or, bugetul actual prevăzut pentru cercetare încurajează plecarea masivă din ţară mai ales a tinerilor foarte bine pregătiţi. Mă voi implica pentru ca PSD-PC să susţină la dezbaterile din Parlament majorarea bugetului cercetării, pentru continuarea proiectelor de cercetare prioritare şi pentru susţinerea performanţei în domeniu", a conchis preşedintele fondator al Partidului Conservator.  

CIFRE

Bugetul pentru acest an, conform proiectului legii bugetului publicat ieri pe site-ul Ministerului Finanţelor, este de 1,137 milioane de lei, faţă de 1,751 milioane de lei în 2008. La această scădere de – 35% se adaugă faptul că ministerul mai are de achitat datorii de 300 de milioane de lei. Mai mult decât atât, şi pentru anul 2010 sunt prevăzute numai 1,198 milioane de lei. Sumele alocate nu permit nici măcar continuarea programelor începute în anii anteriori şi, evident, blochează demararea de noi proiecte în anul 2009. Faţă de banii din proiectul de buget, Guvernul a decis joi seară alocarea suplimentară a 10 milioane de euro, suma provenind din bugetul destinat iniţial Cancelariei primului-ministru. Premierul Emil Boc a precizat că o altă suplimentare a bugetului alocat pentru cercetare şi dezvoltare se va face la următoarea rectificare bugetară.

×
Subiecte în articol: economic