x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De la emigrez în Congo, la plec în Botswana

De la emigrez în Congo, la plec în Botswana

de Adrian Stoica    |    28 Feb 2018   •   16:04
De la emigrez în Congo, la plec în Botswana

Sloganul “Dacă iese Bombo, emigrez în Congo”, care a făcut carieră la alegerile prezidenţiale din anul 2000, prinde tot mai mult rădăcini în ultimii ani. Statisticile mondiale plasează România tot mai jos în fiecare an, indiferent la ce se referă ele. Că suntem codaşii Uniunii Europene, este un lucru pe care îl ştim toţi şi îl acceptăm cu resemnare. În ultimii ani însă, o ţară din Africa, apărută pe harta lumii abia în 1966, reuşeşte să ne surclaseze în toate statisticile. Numele ei are o rezonanţă aparte pentru români şi ea se numeşte Botswana.

Botswana este o țară din partea de sud a Africii, are o populaţie de circa 2,2 milioane de locuitori şi este cel mai mare producător mondial de diamante. Cam asta am învăţat toţi la lecţiile de geografie despre această ţară populată de urmaşii triburilor bantu. La aceste informaţii ar trebui să adăugăm altele, extrem de îngrijorătoare pentru noi, ultima fiind dată publicităţii ieri. Astfel, în clasamentul anual Global Talent Competitiveness Index (GTCI) privind eficiența atragerii și păstrării de angajați valoroși, România a fost întrecută de Botswana, după ce ţara noastră a coborât nouă poziţii faţă de raportul din 2017.

Rapoartele din ultimii ani ale organizaţiei Transparency International au arătat în mod constant că România este mai coruptă decât Botswana. Transparency International notează fiecare țară pe o scară de la 0-10, unde 0 înseamnă că o ţară este percepută ca fiind extrem de coruptă, iar 10 ca fiind foarte „curată”. Într-un astfel de clasament, România a fost notată în raportul de anul trecut cu 61 de puncte, în timp ce Botswana a obţinut 48 de puncte.

România are o calitate a drumurilor mai slabă decât a celor din Burundi, Zimbabwe, Liberia, Tanzania şi, bineînţeles, Botswana, potrivit studiului Indexul Competitivității Globale, realizat de Forumul Economic Mondial şi dat publicităţii spre sfârşitul anului trecut.

În topul competitivităţii realizat de Forumul Economic Mondial şi publicat anul trecut, România a fost întrecută de Botswana. În timp ce noi ne-am plasat pe locul 68, Botswana s-a plasat pe 63. Poate ar trebui să amintim că în acest top ne-a mai întrecut o ţară africană. Este vorba despre Rwanda, care a ocupat locul 58.

Tot Forumul Economic Mondial ne spunea ca România stătea în 2015 mai prost decât Botswana în ceea ce priveşte independenţa justiţiei.

 

Potrivit unui raport al organizaţiei internaţionale Salvaţi Copiii, rata mamelor minore din România este mai mare decât în Botswana. 

×
Subiecte în articol: botswana