x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Denominare - Leul greu este facut din plastic

Denominare - Leul greu este facut din plastic

18 Noi 2004   •   00:00

ECONOMIC
Leul greu, care va fi pus in circulatie incepand din 1 iulie 2005, va fi o bancnota tiparita pe sistem polimer. Actualele bancnote vor circula pana in 31 decembrie 2006 si vor fi primite de BNR spre preschimbare pana la finele anului 2009. Incepand din 1 iulie, Banca Nationala va pune in circulatie leul greu. Actualele bancnote vor circula pana in 31 decembrie 2006 si vor fi primite de BNR spre preschimbare pana la finele anului 2009.
VALI BLANARU

CAMPANIE. Florin Georgescu, Mugur Isarescu si Eugen Dijmarescu au prezentat etapele introducerii leului greu
Noile bancnote vor fi tot din polimer, dar de dimensiuni mai mici, identice cu cele ale euro. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, crede ca noua formula de cupiuri va incuraja inapoierea restului si afisarea de preturi exprimate cu zecimale.

De la 1 iulie 2005, 10.000 de lei vechi vor reprezenta 1 leu nou. Pe piata vor fi puse in circulatie sase bancnote, 1 leu si cinci multipli, precum si din patru monede metalice. Bancnotele in lei noi vor exprima valori de 5 lei (50.000 lei vechi), 10 lei (100.000 lei vechi), 50 lei (500.000 lei vechi), 100 lei (1.000.000 lei vechi) si 500 de lei (5.000.000 lei).

Divizorii leului greu vor fi 1 ban nou (100 lei vechi), 5 bani (500 lei vechi), 10 bani (1.000 de lei vechi) si 50 de bani (5.000 lei vechi).

Potrivit guvernatorului BNR, monedele actuale vor fi, cel mai probabil, foarte rapid retrase din circulatie. Banii noi vor circula in paralel cu cei vechi timp de 16 luni, pana la 31 decembrie 2006. O retragere mai rapida a vechilor cupiuri s-ar putea realiza si in cazul bancnotelor cu valoare mica, respectiv 10.000 si 50.000 de lei.

CARACTERISTICI. Grafica si culorile dominante ale bancnotelor noi raman asemanatoare cu cele ale cupiurilor actuale. De asemenea, vor fi pastrate portretele acelorasi personaje. Singura bancnota care nu are corespondent, cea de 500 de lei, va avea reprezentat portretul lui Mihai Eminescu. "Bancnota de 500 de lei va fi mai sofisticata, cu toate elementele de siguranta cerute de un cupiu cu valoare mare. Valoarea de 500 de lei este echivalentul a 100 si ceva de euro, pana in 200, dar, daca se intareste cursul, cine stie...", a mai spus Isarescu. Dimensiunile bancnotelor noi vor fi identice cu cele ale cupiurilor aproximativ corespondente in euro, ceea ce va permite bancilor sa nu mai modifice bancomatele la momentul trecerii la moneda unica europeana.

TERMENE. Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, a aratat ca etapele de preschimbare vor fi accelerate in functie de perceptia populatiei si interesele bancilor si agentilor economici. Conturile bancilor vor fi alimentate in perioada octombrie 2004-30 iunie 2005, noile cupiuri fiind destinate exclusiv seifurilor institutiilor de credit, fara a putea fi utilizate nici macar pentru adaptarea aparatelor electronice.

Astfel, modificarea bancomatelor va fi permisa doar dupa data de 1 iulie 2005. De la momentul denominarii si pana la sfarsitul anului viitor va urma o perioada de suplimentare a noii emisiuni pentru acoperirea nevoilor banesti, mai ales pentru ultima parte a anului 2005, cand exista, sezonier, un necesar de numerar mai mare.

In 2006 se va finaliza inlocuirea treptata a vechilor bani. "Pana la sfarsitul anului viitor va fi preschimbat jumatate din numerarul actual. BNR ar putea accelera procesul de tiparire si preschimbare in functie de semnalele din piata, urmand ca 31 decembrie 2006 sa ramana doar termen-limita, asa cum este stabilit prin lege", a spus Georgescu.

Actualele cupiuri isi vor pierde puterea circulatorie de la 1 ianuarie 2007, dar vor putea fi preschimbate pe o perioada de trei ani de la acea data. "Aceasta prevedere demonstreaza ca denominarea nu urmareste nici un impact confiscativ. De asemenea, circulatia paralela arata ca prin denominare nimeni nu pierde si nimeni nu castiga, totul se va simplifica, iar banii isi pastreaza valoarea", a spus Mugur Isarescu.

In ceea ce priveste costurile, guvernatorul a aratat ca, desi in prima faza vor fi mai ridicate, in urmatorii sase ani, cheltuielile se vor plasa sub nivelul impus de pastrarea actualei structuri de cupiuri. Pentru primul an, BNR estimeaza ca va cheltui aproximativ 30 milioane de dolari.

DE VALOARE

"Bancnota de 500 de lei va fi mai sofisticata, cu toate elementele de siguranta cerute de un cupiu cu valoare mare. Valoarea de 500 de lei este echivalentul a 100 si ceva de euro"

ASIGURARI

"Denominarea nu urmareste nici un impact confiscativ. Nimeni nu pierde si nimeni nu castiga, totul se va simplifica, iar banii isi pastreaza valoarea" - Mugur Isarescu, guvernatorul BNR

PRETURILE NU VOR CRESTE
Denominarea monedei nationale, prin taierea a patru zerouri de la sfarsitul actualelor bancnote si monede, incepand cu 1 iulie 2005, nu va duce la o rotunjire a preturilor, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Nu putem vorbi de rotunjire decat acolo unde se poate, cand este vorba de un curs de schimb, iar lucrurile sunt mai complexe. Ce rotunjire se poate face cand vor fi taiate doar zerourile din coada leului? Preturile in leul nou vor fi afisate cu patru luni inainte de denominare si vom vedea daca sunt eventuale rotunjiri", a spus Isarescu. Pe de alta parte, viceguvernatorul Eugen Dijmarescu a recunoscut ca, in cazul altor tari care au procedat la denominare, au avut loc, pe termen scurt, usoare majorari de preturi. In statele unde au avut loc taieri de zerouri, preturile au crescut cu aproximativ o luna inainte de momentul denominarii, iar imediat dupa aceea s-a consemnat o reducere a ratei inflatiei.
×
Subiecte în articol: isărescu economic vechi mugur isarescu