x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Descoperirea apei calde

Descoperirea apei calde

15 Iun 2004   •   00:00

VICTOR CIUTACU - Banii vorbesc

Adrian Nastase a gasit explicatia. Scandalurile din Romania, cele economice mai ales, sunt "determinate" de grupurile economice interesate in privatizarea Petrom. Cel putin asa a tinut sa precizeze saptamana trecuta - pe postul public de televiziune, cum altfel? - seful executivului, care a tinut sa mai faca si doua precizari importante. Prima dintre ele: oameni politici de mai multe culori "mulg" de ani de zile, intr-o veselie, cea mai mare companie de stat. A doua: Guvernul nu a reusit sa privatizeze "mai repede" Petrom.

Ce i-o fi impiedicat pe guvernantii nostri sa opreasca asa-numita "mulgere" a Petrom? Nu cumva taman afilierea politica a mulgatorilor si interesele financiare ce decurg de aici? Din cate-mi aduc aminte, singurele nume grele scoase pe piata in acest mandat ca rau-platnice si/sau spoliatoare de Petrom sunt Corneliu Iacobov si Gheorghe Medintu; amandoi, la fel de membri PSD… La fel cum, daca nu ma insel, sefii de servicii secrete, de ministere cu atributii de prevenire si combatere a coruptiei, plus cei ai tuturor organismelor de control au fost numiti si sunt tinuti in functii - sa vezi minune! - taman de PSD. Iar bratul armat al legii nu se poate lauda, in acest domeniu, decat cu niste papagali de pe la Bacau, filati si dati in primire ca la "candid camera" cand inmanau plasoaiele cu banii procurorilor veniti cu arestarea.

Intarzierea privatizarii colosului petrolier autohton cine si de ce o fi cauzat-o? Conjunctia lui Marte cu Venus, in nici un caz, la fel cum nici intrarea Lunii in ultimul patrar nu cred sa fi avut vreo influenta. Oare nu tot interesele politico-economice ale partidului la putere sa fi dictat desele amanari? Micii jupani locali, sefii de sucursale, care la debarcarea privatului hain s-ar putea sa ramana fara slujbele lor generatoare de subita prosperitate, nu primesc OK-ul tot de la judeteana de partid condusa de baronul local aferent zonei geografice?

In stilu-i caracteristic, premierul transmite, de fiecare data cand este cazul, cu aerul omului care tocmai a descoperit apa calda de la bloc, mesaje. Cui? Fix cui trebuie. Pe de o parte, fostilor ostasi credinciosi ai partidului, care au cam inceput sa-si depuna omagiile (si, probabil, nu numai atat) la curtea dusmanului politic de clasa, respectiv, pe de alta parte, biznismenilor din opozitie care au mancat o paine alba de la Petrom cu voie de la stapanire. Si unii, si altii, daca nu-si baga repede mintile-n cap, se pot trezi absolut intamplator subiecte de dezvaluri si/sau obiective de control. Iar aceste "mici deranjuri" - intr-o perioada zbuciumata electoral, insa propice aranjarii unui viitor linistit si prosper - nu cad bine nimanui…

×
Subiecte în articol: economic