x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Directorul ARR, audiat la DNA

Directorul ARR, audiat la DNA

24 Sep 2009   •   00:00

Vasile Râpea, directorul general al Autorităţii Rutiere Române (ARR), a fost audiat joi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind anchetat pentru abuz în serviciu, potrivit unor surse din Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, citate de Mediafax.

Sursele citate au mai spus că o astfel de reclamaţie privind abuzul în serviciu a fost depusă şi în cazul lui Sorin Sârbu, şeful Direcţiei de Transport Rutier din Ministerul Transporturilor.
"Şcolile de şoferi au depus o reclamaţie pentru abuz în serviciu în formă calificată la DNA împotriva lui Râpea şi a lui Sîrbu pentru că au permis instructorilor auto independenţi să lucreze în lipsa unui cadru legal", au completat sursele.

Directorul ARR a confirmat că a fost chemat la DNA, în timp ce Sorin Sîrbu a declarat agenţiei că a primit de la şcolile de şoferi o înştiinţare privind reclamaţia la DNA, dar nu a fost audiat. "Eu nu am fost audiat la DNA, doar domnul Râpea a fost azi. Mie mi-au trimis şcolile o scrisoare prin care mă înştiinţează cu privire la reclamaţia pe care au depus-o la DNA, dar văd că încă nu m-au chemat", a spus Sîrbu.

SCANDALUL INSTRUCTORILOR
ARR asigură în principal inspecţia şi controlul de stat privind respectarea reglementărilor naţionale şi internaţionale în activităţile din domeniul transporturilor rutiere, precum şi autorizarea activităţilor specifice transporturilor rutiere.
Autoritatea a emis în iunie un ordin prin care obligă şcolile de şoferi să renunţe la colaborările cu instructorii independenţi, aceştia urmând fie să rămână fără activitate, fie să se angajeze. 

Peste 200 de instructori auto independenţi din Bucureşti, Galaţi, Cluj, Timişoara, Constanţa şi Vâlcea au protestat în iunie, în faţa sediului Ministerului Transporturilor, faţă de decizia ARR. În urma discuţiilor a fost luată decizia ca instructorii să îşi continue activitatea, urmând să fie autorizaţi.

Eusebiu Pistru, secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, în subordinea căruia se află instituţia, declara la acea dată că, pentru a fi autorizaţi, instructorii auto independenţi trebuie să aibă cel puţin trei ani vechime ca angajat într-o şcoală de şoferi şi minimum trei categorii pe permisul de conducere.

MULŢI CHEMAŢI, PUŢINI ALEŞI
Din cei circa 18.000 de instructori auto atestaţi profesional în România, numai 4.500 sunt persoane fizice autorizate. Conform actelor normative care reglementează activitatea lor, aceştia pot pregăti persoanele care vor să obţină permise de conducere de categoriile A sau B doar practic, şcolile de şoferi urmând să se ocupe de pregătirea teoretică a cursanţilor.

×
Subiecte în articol: economic