Irlanda este cea de-a doua ţară din zona euro care e salvată, după ce Grecia a semnat în luna mai pentru un program de finanţare externă de 110 miliarde euro de la UE şi FMI. Portugalia se confruntă şI ea cu mari probleme, ministrul de Externe Luis Amado precizând săptămâna trecută că ţara ar putea renunţa la moneda euro dacă reformele nu vor fi implementate.
Bucuria salvării Irlandei nu a mulţumit pieţele decât în mică măsură, temerile privind riscul de contagiune slăbind euro faţă de dolar cu 0,4%. “Riscul Irlandei este cumva scos din calcul, dar se pune presiune acum pe Portugalia şI, posibil Spania, care reprezintă riscuri mult mai mari pentru euro”, a declarat Omer Esiner, analist şef pentru pieţe la Commonwealth Foreign Exchange din Washington.
Jeremy Batstone-Carr, director la compania de brokeraj Charles Stanley a declarat pentru Associated Press că “dacă Spania ar cădea, criza din zona euro ar ajunge la un nivel aşa de înalt încât existenţa regiunii ca o zonă economică ar fi pusă serios la îndoială”.
Într-o mişcare de contracarare a viitoarelor mişcări ale pieţei, UE a anunţat azi că băncile portugheze sunt stabile iar situaţia lor e diferită de cea a Irlandei. Analiştii au opinii împărţite despre acest stat, considerat cel mai slab al zonei euro după Irlanda. Autorităţile de la Lisabona menţionează că vor face tot posibilul pentru a-şi atinge ţinta de deficit de 4,6% pentru 2011, aprobată în buget, faţă de predicţia de 8,8% dată de OECD. Datoria publică a Portugaliei este 88% din PIB.